Linkovi

Nezaposlenost u Americi mogla bi da dostigne 25 odsto


Skot Evans ispred svoje zatvorene radnje u Solt Lejk Sitiju, Juti

Stopa nezaposlenosti u Americi zbog pandemije sada je 14,7 odsto, ali u administraciji smatraju da bi mogla da dostigne i 25 odsto pre nego što ekonomija počne da se oporavlja.

Sekretar za finansije SAD Stiven Mnučin rekao je za Foks njuz da je verovatnije da situacija krene na gore, nego na bolje u drugoj polovini ove godine i 2021.

Mnučin očekuje da bi stopa nezaposlenosti mogla da poraste i do 25 odsto, dok ekonomski savetnik Bele kuće Kevin Haset ocenjuje da će biti nezaposlenost biti veća od 20 odsto.

Najveći gubitak poslova usled pandemije zabeležen je u ugostiteljstvu i avioindustriji. U Beloj kući očekuju da se do kraja maja za pomoć za nezaposlene prijavi još 3 miliona ljudi.

"Imaćemo veoma lošu drugu polovinu godine. Ali, mislim da posle toga moramo da se vratimo u normalu. Za mene je čaša polu puna", kazao je Stiven Mnučin.

Predsednik SAD Donald Tramp, koji želi reizbor u novembru 2020, želi da se poslovanje pokrene što je pre moguće.

Ali, stručnjaci u zdravstvu upozoravaju da bi prerano otvaranje ekonomije moglo da uzrokuje porast broja obolelih od koronavirusa. Do sada je u Americi umrlo skoro 80 hiljada ljudi, najviše na svetu.

Sekretar za finansije ipak kaže da, ako se poslovi budu pažljivo ponovo pokretali i ako ceo proces bude pod nadzorom, da rizik ne postoji.

Američka vlada već je odobrila više od 3 hiljade milijardi dolara pomoći ekokomiji, koja podrazumeva pomoć za nezaposlene i one koji su obustavili poslovanje.

Demokrate u Kongresu žele da ta pomoć bude još veća, ali Bela kuća još nije sigurna.

"Mnogo tog novca još nije praktično ušlo u ekonomske tokove. Treba da budemo oprezni pre nego što krenemo u to, ali smo voljni da uradimo šta god je potrebno kako bismo pomogli Amerikancima", rekao je sekretar za finansije Mnučin.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG