Linkovi

Pompeo: Severna Koreja može imati veze sa SAD kao Vijetnam


Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, govori u hotelu Metropol, u Hanoju, Vijetnam, 8. jula 2018.

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo apelovao je na Severnu Koreju da oponaša Vijetnam u izgradnji novih odnosa sa Sjedinjenim Državama i da sledi ono što je Hanoj uradio pre više od četiri decenije nakon što se Vijetnamski rat protiv SAD okončao.

Prvi američki diplomata, posećujući glavni grad Vijetnama nakon dva dana razgovora u Pjongjangu ciljanih na razmontiravanje severnokorejskog nuklearnog programa, rekao je da 23 godine normalizovanih odnosa SAD sa Vijetnamom mogu da budu dokaz severnokorejskom lideru Kim Džong Unu da SAD mogu da stvore nove veze sa bivšim protivnicima.

"Mi znamo da je to stvarna mogućnost, jer videli smo kako je Vijetnam išao tom izvanrednom stazom", rekao je Pompeo.

VIDEO: Pompeo govori o napretku u razgovoru sa Severnom Korejom (engleski jezik)

Pompeo Claims Progress in Talks With North Korea
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:31 0:00

Pompeo je umanjio severnokorejske optužbe da su joj SAD uputile "gangsterske" zahteve da napusti svoj nuklearni program i da su njihovi razgovori bili "za žaljenje".

"Ukoliko su ti zahtevi bili gangsterski, svet je gangster", rekao je Pompeo, primećujući da je Savet bezbednosti Ujedinjenin nacija nebrojeno puta zahtevao da Sever uništi svoj nuklearni program i program balističkih raketa.

On je rekao da je činjenica da SAD "sadađuju - a ne bore se" sa Vijetnamom, "dokaz da kada zemlja odluči da sebi stvori svetliju budućnost zajedno sa SAD, mi poštujemo obećanja koja je dala Amerika".

On je ponovio obećanje predsednika Donalda Trampa da će podržati severnokorejsku ekonomiju i obezbediti im bezbednosne garancije u zamenu za odustajanje Kima od nuklearnog oružja.

"U svetlu nekada nezamislivog prosperiteta i partnerstva, kakvo imamo sa Vijetnamom danas", rekao je Pompeo", imam poruku za predsedavajućeg Kim Džong Una: Predsednik Tramp veruje da vaša zemlja može da ponovi taj put. Na vama je da li želite da iskoristite trenutak. Ovo čudo može biti vaše. Može biti vaše čudo u Severnoj Koreji, takođe".

Ali ranije, u Tokiju, Pompeo je rekao da će sankcije prema Severnoj Koreji ostati na snazi "dok se konačna, potpuno potvrđena denuklearizacija ne dogodi kako je obećao predsedavajući Kim".

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, levo, sastaje se sa japanskim premijerom Šinzoom Abeom u zvaničnoj rezidenciji u Tokiju, 8. jula 2018.
Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, levo, sastaje se sa japanskim premijerom Šinzoom Abeom u zvaničnoj rezidenciji u Tokiju, 8. jula 2018.

Govoreći pored svojih južnokorejskih i japanskih kolegam Pompeo je rekao: "Iako smo ohrabreni napretkom razgovora, napredak sam ne obezbeđuje popuštanje postojećeg režima sankcija".

Sekretar je rekao da će biti potreban proces verifikacije "povezan sa kompletnom denuklearizacijom", dodajući: "To je nešto oko čega su se složili obojica, predsednik Tramp i predsedavajući Kim".

Prvi diplomata SAD nastavio je da opisuje svoje razgovore sa visokim zvaničnicima Severne Koreje kao "produktivne", iako je Severna Koreja napala pregovaračku poziciju SAD.

Pompeo je rekao da "gaji nade" da će biti "puta napred" u pregovorima sa Severnom Korejom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG