Linkovi

Pompeo: Sankcije Pjongjangu ostaju na snazi


Državni sekretar SAD se sastao sa Kim Jong Čolom, visokim zvaničnikom Severne Koreje
Državni sekretar SAD se sastao sa Kim Jong Čolom, visokim zvaničnikom Severne Koreje

Američki državni sekretar Majk Pompeo kaže da će sankcije Severnoj Koreji ostati na snazi dok ne bude sprovedena "konačna i potvrđena denuklearizacija dogovorena sa Kim Džong Unom".

Pompeo je u Tokiju, gde se sastao sa južnokorejskim i japanskim kolegom rekao da "iako je ohrabren napretkom ostvarenim u pregovorima, taj napredak nije dovoljan da bi se ukinule sankcije severnokorejskom režimu".

Državni sekrerar je rekao da će se sprovođenje denuklearizacije proveravati i da su predsednik Donaln Tramp i Kim Džong Un to dogovorili.

Pompeo je razgovore sa visokim severnokorejskim zvaničnikom Kim Jong Čolom opisao kao "produktivne", uprkos oceni Severne Koreje da se Vašington ponaša "gangsterski" zbog insistiranja na denuklearizaciji.

"Ako su ti zahtevi gangsterski, onda je i svet gangster jer postoji jednoglasna odluka Saveta bezbednosti o tome šta treba da bude postignuto", rekao je Pompeo.

Naredni sastanak je 12. jula, a Pompeo je nagovestio da bi mogao da bude pomeren za dan ili dva zbog razgovora o prenošenju posmrtnih ostataka Amerikanaca stradalih u Korejskom ratu.

XS
SM
MD
LG