Linkovi

SAD brinu zbog fokusiranja Rusije i Kine na Latinsku Ameriku


Arhiva - Ruski predsednik Vladimir Putin (desno) i njegov argentinski kolega Mauricio Makri prisustvuju ceremoniji potpisivanja, posle razgovora u Kremlju, 23. januara 2018.

Rusija i Kina ostvaruju stabilan napredak u preoblikovanju postojećeg međunarodnog poretka, izazivajući zabrinutost Sjedinjenih Država i regionalnih saveznika Vašingtona.

Zabrinutost da Moskva i Peking aktivno pokušavaju da preoblikuju balans snaga nije nova i bila je u fokusu nove nacionalne i odbrambene strategije SAD.

Ali, dok najviši vojni zvaničnici učestalo oglašavaju uzbunu zbog ruskih i kineskih aktivnosti u drugim delovima sveta, od Evrope do Azije i Afrike, čini se da se ne poklanja dovoljno pažnje šta su obe zemlje kadre da urade u Južnoj i Centralnoj Americi.

"Ne možemo samo da obraćamo pažnju na ono što se događa u Evropi ili po Južnom kineskom moru", upozorava admiral Kurt Tid, komandant američke Južne komande.

"Baš ovde, mnogo bliže kući, u toku je nadmetanje", rekao je Tid novinarima u četvrtak u Vašingtonu. "To je nadmetanje za uticaj i jedina i najvažnija stvar koju možemo da uradimo jeste da se nadmećemo".

Arhiva - Ruski lovac u letu tokom vojne parade povodom Dana nezavisnosti Venecuele u Fort Tihuani u Karrakasu, Venecuela, 5. juna 2006.
Arhiva - Ruski lovac u letu tokom vojne parade povodom Dana nezavisnosti Venecuele u Fort Tihuani u Karrakasu, Venecuela, 5. juna 2006.

Rusija, posebno, pojačano je agresivna u ponovnom uspostavljanju vojnog prisustva, šaljući brodove u region koji posećuju luke, dok istovremeno ojačavaju platforme za prikupljanje podataka i operacije, kažu zvaničnici.

Odbrambene veze

Moskva takođe radi na popravci ili cementiranju odbrambenih veza sa bivšim saveznicima u regionu, prodajući im napredno naoružanje poput vojnih aviona ili sistema za protivvazdušnu odbranu.

"Zemlja koja je najviše izvukla koristi iz ruske vojne prodaje je Venecuela, značajnim brojem visokotehnoloških sistema koji, jasno je, nisu opravdani bezbednosnim pretnjama u regionu", rekao je Tid.

Američka Južna komanda ukazuje na to da je Nikaragva još jedan korisnik ruskog vojnog prodora, saopštavajući da je ta zemlja nedavno preuzela isporuku renoviranih tenkova.

Arhiva - Pripadnici nikaragvanske vojske stoje pored ruskog tenka T-72B u Managvi, Nikaragva, 12. avgusta 2017.
Arhiva - Pripadnici nikaragvanske vojske stoje pored ruskog tenka T-72B u Managvi, Nikaragva, 12. avgusta 2017.

Druge zemlje koje se trude da modernizuju ili unaprede kapacitete svojih vojski, takođe su targetirane i često namamljene spuštenim cenama.

U januaru, tokom posete argentinskog predsednika Mauricija Makarija Moskvi, nastavljeno je potpisivanje memoranduma o razumevanju koji predviđa povećanje prozivodnje uranijuma u Argentini, a ruski predsednik Vladimir Putin ponudio je da Makriju proda motore za rakete.

Rusija je takođe istražuje sporazume sa Brazilom, koji su mu doneli ruske MANPADS (prenosni ručni raketni protivvazdušni sistemi) prošle godine, a izraženo je interesovanje i za ruskim Pancir sistemima zemlja-vazduh.

Američki zvaničnici takođe optužuju Rusiju za lansiranje informacione kampanje kako bi zadobile prednost, u slučaju propasti moguće prodaje američkih oklopnih vozila Peruu.

"Neka, mislim, vrlo odmažuća propaganda stiže iz Rusije i umanjivanje sposobnosti (američkog) Strajkera da obavlja svoj posao i odvraća ih od nabavke", rekao je Tid. "Zatim, oni upadnu sa svojim renoviranim BTR-ovima (oklopnim transporterima) i sa smanjenim cenama".

Ali, neki analitičari misle da bi zabrinutost mogla da bude preterana.

"Pre dve, tri godine videli ste takvu vrstu propagande", kaže Stratforov analitičar za Latinsku Ameriku Paolo Gregori za Glas Amerike. "Niste videli takvu propagandu u poslednje vreme".

Nedostatak novca za vojsku

Veliki razlog, kaže Gregori, jeste taj što zemlje širom Latinske Amerike nemaju dovoljno novca koji bi trošile na vojnu opremu, kao što su imale pre samo nekoliko godina.

To ne znači da Rusija nema svojih prednosti.

"Vlade u Latinskoj Americi vole da sklapaju sporazume sa drugim vladama direktno i da obavljaju stvari na nivou vlada-vlada", kaže Gregori, što je nešto što lakše mogu da rade sa Rusijom i Kinom.

"Sa SAD, ragovarate sa vladom, ali zapravo morate da razgovarate sa (bezbednosnim) kompanijama", kaže on, dodajući da postoji zabrintost da dileri oružjem mogu biti blokirani od Kongresa SAD.

Kineski prodor u Južnu i Centalnu Ameriku, koji podjednako brine zvaničnike SAD, manje je fokusiran na vojnu prodaju, a više na ekonomski razvoj.

Arhiva - Plutajuća kapija otvara se kako bi kineski COSCO brod za prevoz kontejnera prošao ka Akva Klari tokom prvog ceremonijalnog prolaska kroz novoprošireni Panamski kanal u Akva Klari, na obodima Kolon Sitija, Panama, 26. juna 2016.
Arhiva - Plutajuća kapija otvara se kako bi kineski COSCO brod za prevoz kontejnera prošao ka Akva Klari tokom prvog ceremonijalnog prolaska kroz novoprošireni Panamski kanal u Akva Klari, na obodima Kolon Sitija, Panama, 26. juna 2016.

Zemlja u vezi sa kojom postoji posebna zabrinutost je Panama.

Kina je već u svetu drugi najveći korisnik Panamskog kanala, prema panamskim zvaničnicima, i dve zemlje treba da započnu novu rundu trgovinskih pregovora sledećeg meseca.

I dok američki vojni zvaničnici još uvek ne brinu da će napori Pekinga imati bilo kakav trenutni uticaj na sposobnost SAD da prebacuje vojne brodove i materijale kroz region, to vrlo daje Kini mogućnost da se brzo prebaci sa ekonomskih na vojne poduhvate.

"Mislim na Džibuti", rekao je komandant Tid iz američke Južne komande novinarima u četvrtak, misleći na kinesku prvu vojnu bazu u Africi.
"Koliko su brzo tamo uleteli i uspostavili prilično ozbiljno prisustvo".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG