Linkovi

Pompeo: SAD rade na vraćanju kući američkih talaca iz Irana


Državni sekretar SAD, Majk Pompeo
Državni sekretar SAD, Majk Pompeo

Državni sekretar SAD, Majk Pompeo, obećao je u utorak da će vratiti kući američke taoce iz Irana, rekavši da "čitava vlada Sjedinjenih Država" radi "marljivo" i da koristi "svaki pristup" i "mehanizam" u tom poduhvatu.

"Pomenuo sam nekolicinu imena juče. Ima ih više širom sveta, onih koje nisam identifikovao u jučerašnjim naznakama", rekao je šef američke diplomatije tokom svog prvog pojavljivanja na brifingu u Stejt Dipartmentu.

Tokom prvog glavnog obraćanja na temu spoljne politike u ponedeljak, Pompeo je rekao da je Iran propustio da oslobodi američke zatvorenike, uključujući Bakira Namazia, Siamaka Namazija, Šjua Vanga i Boba Levinsona, čak i dok je Vašington davao Iranu olakšice na sankcije tokom nuklearnog sporazuma 2015.

Pompeo je izneo poređenje sa američkim "hladnim odnosima" sa Severnom Korejom pre nekoliko meseci, kada su trojica američkih zatvorenika kasnije oslobođena.

"Radimo marljivo kroz svaki pristup koji možemo da razvijemo kako bismo te momke vratili kućama, nazad njihovim familijama", rekao je, odgovarajući na pitanje Glada Amerike.

Trumpova odluka brine porodice

Porodice nekoliko američkih talaca zabrinute su da će im odluka da se SAD povuku iz iranskog nuklearnog sporazuma otežati dovođenje svojih voljenih bezbedno kućama.

Predsednik SAD je 8. maja proglasio da će se Vašington povući iz iranskog nuklearnog sporazuma, formalno poznatog kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije. Pod uslovima tog sporazuma iz 2015, Iran je prihvatio da preduzme određeni broj koraka na limitiranju svog nuklearnog sporazuma, u zamenu za olakšice na sankcije.

Sjedinjene Države pozivale su na hitno i bezuslovno oslobađanje Amerikanaca zatočenih ili nestalih u Iranu.

Jedan od njih je Namazi, koji ima 81 godinu i slabog je zdravlja.

"Alarmirani smo već neko vreme povodom njegovog zdravlja koje se pogoršava. Znamo da je u stanju u kome mu je hitno potrebna medicinska pomoć", rekla je portparola Stejt Dipartmenta, Heder Nauret u februaru. Dodala je da Vašington takođe obnavlja svoj poziv Teheranu da oslobodi sina Bakira Namazija, Siamaka Namazija, koga takođe drže.

Potrebna promena u pristupu?

Avgusta 2016, Vang, naturalizovani Amerikanac iz Kine, uhapšen je u Iranu dok je istraživao persijsku istoriju za svoju doktorsku tezu na Prinston univerzitetu. Osuđen je na 10 godina zbog optužbi za špijunažu.

Levinson je bivši agent FBI, koji je nestao u Iranu pre više od jedne decenije.

Iranski zvaničnici rekli su da bi mogli da otvore diskusiju o oslobađanju zatvorenika ukoliko SAD promene svoj neprijateljski pristup i započnu komunikaciju sa Iranom na miran način.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG