Linkovi

Pomoć za nezaposlene tražilo još 1,3 miliona Amerikanaca


Redovi ispred Centra za nezaposlene u Kentakiju, 18. jun 2020. (Foto: Rojters/Bryan Woolston)
Redovi ispred Centra za nezaposlene u Kentakiju, 18. jun 2020. (Foto: Rojters/Bryan Woolston)

U Sjedinjenim Državama se za pomoć za nezaposlene prošle nedelje prijavilo još 1,3 miliona otpuštenih radnika, prema podacima Sekretarijata za rad, što je najnoviji pokazatelj da se poslodavci i dalje suočavaju sa teškom situacijom dok naglo raste broj slučajeva koronavirusa u zemlji.

Broj zahteva za nadoknadu za nezaposlene pao je 16. nedelju za redom, u odnosu na rekordnih 6,9 miliona za jednu nedelju u martu, ali je nedavni četvoronedeljni prosek od više od 1,4 miliona zahteva i dalje istorijski visok. Pre pandemije, rekord za nedeljni broj prijava za pomoć bio je 695 hiljada 1982. godine.

Vlada je saopštila da je oko 18 miliona radnika i dalje nezaposleno, iako su se milioni vratili na posao. U poslednja četiri meseca, ukupno 49,7 miliona radnika je u jednom trenutku dobijalo pomoć za nezaposlene.

Amerikanci traže pomoć za nezaposlene u trenutku alarmantnog rasta broja zaraženih, naročito u četiri države: Arizoni, Kaliforniji, Floridi i Teksasu.

Širenje zaraze i oštrije restrikcije usporili su ekonomsku aktivnost u većem delu zemlje i mogli bi da utiču na zapošljavanje. Prema vladinom izveštaju, u junu je dodato solidnih 4,8 miliona poslova, a stopa nezaposlenosti je pala sa 13,3 na 11,1 odsto.

Uprkos tome, vraćeno je samo oko trećine poslova koji su izgubljeni u martu i aprilu, dok je junski izveštaj obuhvatio podatke prikupljene tokom sredine meseca - pre izbijanja novih žarišta, prenosi agencija Asošijeted pres.

XS
SM
MD
LG