Linkovi

Manja nezaposlenost u SAD u maju, ali i dalje visokih 13,3 odsto


Radnja reklamira popuste u Klivlendu, u Ohaju (Foto: AP/Tony Dejak)
Radnja reklamira popuste u Klivlendu, u Ohaju (Foto: AP/Tony Dejak)

Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Državama u maju je neočekivano pala na i dalje visokih 13,3 odsto, nakon što su američke države počele da ublažavaju restriktivne mere uvedene da bi se suzbilo širenje koronavirusa, a biznisi počeli da vraćaju radnike na posao, prenosi agencija Asošijeted pres.

Ekonomisti su nedeljama upozoravali da bi stopa nezaposlenosti u maju mogla da dostigne 20 odsto ili više.

Vlada je u petak saopštila da je prošlog meseca dodato 2,5 miliona poslova što je dovelo da pada stope nezaposlenosti, koja je u aprilu bila 14,7 odsto.

Predsednik Donald Tramp je povodom novog izveštaja o radnim mestima proglasio pobedu na Tviteru.

Ekonomisti su očekivali nove gubitke radnih mesta, ali pozitivan izveštaj za maj sugeriše da su hiljade radnji, restorana, teretana i kompanija počele da se otvaraju i ponovo zapošljavaju brže nego što su mnogi analitilčari predviđali.

Međutim, i dalje se postavlja ključno pitanje za biznise i nezaposlene radnike: Koliko će oporavak biti brz? Da bi se zapošljavanje stabilizovalo, verovatno je potrebno da građani počnu da obnavljaju svoje potrošačke navike, koje su imali pre izbijanja pandemije koronavirusa, piše AP.

Prema izveštaju Sekretarijata za rad, devetu nedelju za redom je smanjen broj ljudi koji se prijavljuju za pomoć za nezaposlene.

Ukupni gubitak radnih mesta produbio je ekonomske podele u Americi: Stopa nezaposlenosti za belce u maju je bila 12,4 odsto, za Hispance 17,6, a za Afroamerikance 16,8 odsto.

Čak i sa iznenađujućim dobicima u maju, možda će proći meseci pre nego što oni koji su izgubili posao u aprilu i martu počnu ponovo da rade. Prema procenama nekih ekonomista, stopa nezaposlenosti mogla bi da bude dvocifrena do posle predsedničkih izbora u novembru i naredne godine.

Ulični protesti zbog smrti Džordža Flojda, koji su doveli do vandalizma i pljački u desetinama gradova, nisu uticali na podatke objavljene u petak, koji su prikupljeni sredinom maja. Međutim, zatvaranje radnji zbog nemira moglo bi da bude uračunato u izveštaju za jun.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG