Linkovi

Kremlj: Sukob će se završiti kada Zapad ispuni zahteve Rusije


ARHIVA - Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, 18. februara 2022. (Foto: AFP/Mikhail Klimentyev/Sputnik)
ARHIVA - Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin, 18. februara 2022. (Foto: AFP/Mikhail Klimentyev/Sputnik)

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ima "nekavog napretka" u pregovorima Moskve i Kijeva, ali da će sukob u Ukrajini biti okončan kada Zapad bude ispunio zahteve Rusije.

Na sastanku sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom u Kremlju, Putin je rekao da zapadne sankcije neće zaustaviti razvoj Rusije, već da će je ojačati.

Putin kaže da se pregovori sa ukrajinskom stranom vode praktično svakodnevno.

"Ima pozitivnih pomaka, tako mi kažu naši pregovarači", rekao je predsednik Rusije.

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov i njegov ukrajinski kolega Dmitro Kuleba sastali su se u četvrtak, što je bio i prvi susret dve strane na visokom nivou od početka rata, ali nikakav dogovor nije postignut.

Kremlj je saopštio da će se sukob u Ukrajini završiti onda kada Zapad bude ispunio zahteve koje je Rusija nekoliko puta iznosila u vezi sa ubijanjem civila u istočnoj Ukrajini i širenjem NATO-a na istok.

"Moramo da nađemo rešenje za ova dva problema. Rusija je formulisala konkretne zahteve Ukrajini da reši ova pitanja", kazao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Peskov je na pitanje kako će se kriza rešiti odgovorio da se "nada da Ukrajina diskutuje o ruskim zahtevima sa SAD i evropskim zemljama".

"Nadajmo se. To mora da se učini, tada će rat biti završen".

Rusija tvrdi da je na istoku Ukrajine počinjen genocid nad ruskim narodom, što Zapad negira.

XS
SM
MD
LG