Linkovi

Stejt department: Pod opsadom više ukrajinskih gradova


Sedište Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: Getty Images)
Sedište Stejt departmenta u Vašingtonu (Foto: Getty Images)

Američki Stejt department saopštio je da ruske trupe u opsadi drže više ukrajinskih gradova – pošto su uništile najveći deo njihove infrastrukture.

Prethodno je britansko Ministarstvo odbrane saopštilo da Rusija angažuje sve više svojih snaga u opsadi ključnih gradova u Ukrajini, usporavajući napredovanje njenih trupa.

Usled snažnog ukrajinskog otpora, Rusija angažuje više svojih snaga u opkoljavanju ključnih gradova. To će smanjiti njihov broj koji je na raspolaganju za nastavak njihovog napredovanja“, objavilo je britansko ministarstvo na društvenoj mreži Tviter.

Ukrajinska vojska saopštila je da je sprečila dalje napredovanje ruskih trupa. Generalštab ukrajinskih snaga naveo je da su ruske snage pokušavale da opkole Kijev iz pravca severa i zapada, ali da je njihovo napredovanje usporeno ili zaustavljeno, te da su Rusi proterani iz sela Baklanova Muravijka blizu Černihiva.

Ruske novinske agencije, RIA i Interfaks, u međuvremenu su prenele da će rusko Ministarstvo odbrane u petak proglasiti primirje i otvoriti humanitarne koridore za evakuaciju Ukrajinaca iz pet gradova - Kijeva, Sumija, Harkova, Marijupolja i Černihiva.

Agencije su citirale Mihaila Mizinceva, šefa ruskog Nacionalnog odbrambenog centra, koji je naveo da građani mogu da idu u Rusiju ili druge ukrajinske gradove.

Ukrajinski zvaničnici optužili su ruske snage da su prekršile prethodne sporazume, dok Moskva tvrdi da ukrajinske snage remete operacije.

Ni jedan civil nije mogao da u četvrtak napusti Marijupolj, zato što ruske snage nisu poštovalo privremeno primirje da bi se omogućila evakuacija, saopštila je u četvrtak ukrajinska vicepremijerka Irina Vereščuk.

Ruski zvaničnici su, prema navodima agencije RIA, naveli da ukrajinska strana mora da obezbedi spisak ljudi i registarske tablice vozila pre nego što se koridori otvore.

XS
SM
MD
LG