Linkovi

Policija Kosova saopštila da je pucano na policijske jedinice na severu


Barikade na severu Kosova, 10. decembra 2022.
Barikade na severu Kosova, 10. decembra 2022.

Kosovska policija je saopštila da su lica koja blokiraju puteve na severu Kosova tri puta sa različitih lokacija pucala na policijske jedinice u blizini jezera Gazivode, odnosno na putu ka graničnom prelazu Brnjak, prenosi Radio Slobodna Evropa.

"Policijske jedinice su, u samoodbrani, bile prinuđene da odgovore vatrenim oružjem prema kriminalnim licima ili grupama, koja su otišla u nepoznatom pravcu. Takođe, prema informacijama policijskih jedinica na terenu, na više različitih lokacija čuli su se pucnji", navodi se u saopštenju 10. decembra uveče.

Dodaje se da za sada nema zvaničnih informacija o povređenima ili eventualnoj šteti.

Na severu Kosova, u opštinama Zvečan, Leposavić i Zubin Potok gde većinski živi srpsko stanovništvo, postavljene su barikade na više lokacija 10. decembra u popodnevnim časovima.

Razlog je hapšenje bivšeg pripadnika kosovske Policije Dejana Pantića.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je pozvao da se barikade odmah uklone i dodao da su kosovske vlasti u kontaktu sa NATO misijom KFOR na Kosovu.

Zatvoreni Brnjak i Jarinje

Policija Kosova je ranije saopštila da su granični prelazi Jarinje i Brnjak između Kosova i Srbije privremeno zatvoreni, na osnovu policijskih procena i mera predostrožnosti.

Ocenjeno je da je zbog blokade puteva na teritorijama opština Leposavić, Zvečan i Zubin Potok narušena i onemogućena sloboda kretanja.

Građani se pozivaju da za ulazak ili izlazak sa Kosova koriste druge prelaze.

Takođe, građani se pozivaju na saradnju sa policijom i da ne "nasedaju na pozive ili eventualne provokacije od strane kriminalnih lica ili grupa".

Gde su postavljene barikade?

Kod Zvečana su barikade postavljene u selu Rudare, na mestu gde one i ranije postavljane. Put blokiraju četiri kamiona.

Prema informacijama reportera RSE sa lica mesta, helikopter NATO misije KFOR nadleće iznad Rudara. Manje je okupljenih nego na početku postavljanja barikada, u popodnevnim časovima 10. decembra.

U Rudaru, na mestu koje meštani zovu "kod krsta", na barikadama su prisutni i maskirani muškarci. Na barikadi je i osam vozila hitne pomoći.

Radnici institucija koje funkcionišu u sistemu Srbije (prosveta i zdravstvo) su dobili poruku da dođu na Rudare, javlja reporter RSE.

Sirene za uzbunu su se čule u Severnoj Mitrovici.

Zvaničnici Kosova optužuju Beograd da je naredio postavljanje barikada

Ministar policije Kosova Dželjalj Svečlja je izjavio da su "ekstremističke grupe" postavile barikade u Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku, kako bi se sprečilo sprovođenje reda i zakona.

"Pozivam sve građane da očuvaju mir, a posebno naše građane srpske nacionalnosti, da ne postanu deo kriminalnih grupa na severu", naveo je on.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani, odgovarajući na pitanja novinara o barikadama, izjavila je da "kriminalne bande na severu, koje predvodi njihov politički lider [Aleksandar] Vučić i čija naređenja primaju, imaju za cilj da destabilizuju Kosovo".

Bljerim Vela, šef kabineta predsednice Kosova Vjose Osmani, optužio je Srbiju da je naložila svojim nelegalnim strukturama da podignu barikade na severu Kosova.

"Takozvana 'Civilna zaštita' i neki bivši pripadnici kosovske policije, koji su podneli ostavke u novembru ove godine, prave barikade", naveo je Vela na Tviteru.

Prema njegovim rečima, "Beograd snosi punu odgovornost za svaku eskalaciju".

Pripadnici srpske zajednice su početkom novembra napustili kosovske institucije, uključujući policiju i pravosuđe, kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom Vlade Kosova oko preregistracije vozila na kosovske tablice. Primena odluke je obustavljena, ali se bojkot institucija nastavio.

Srbi na severu su poslednji put postavili barikade 31. jula, takođe zbog odluke preregistraciji vozila, ali i zbog recipročniih mera koje su tada uvedene Srbiji oko ličnih dokumenta. U međuvremenu je postignut dogovor oko dokumenata.

Pantić optužen za 'terorističke akte', navela policija Kosova

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Dželjalj Svečlja je potvrdio da je policija Kosova privela bivšeg policajca Dejana Pantića, a kao razlog naveo "organizovanje terorističkog napada na prostorije Centralne izborne komisije".

"Pantić je optužen za terorističke akte i napad na ustavni poredak", napisao je Svečlja na Fejsbuku.

Pantić je bivši pripadnik Kosovske policije. Policiju je napustio 5. novembra, zajedno sa ostalim predstavnicima Srba koji su tada započeli bojkot institucija Kosova.

U Severnoj Mitrovici i Zubinom Potoku su 6. decembra demolirane prostorije Centralne izborne komisije. Tada su članovi opštinskih izbornih komisija pokušali da u pratnji policije da započnu organizovanje izbora za gradonačelnike.

Kosovska policija patrolira ulicama Severne Mitrovice, 9. decembra 2022. Foto: Rojters/Ognen Teofilovski.
Kosovska policija patrolira ulicama Severne Mitrovice, 9. decembra 2022. Foto: Rojters/Ognen Teofilovski.

U tom incidentu je upotrebljeno vatreno oružje i eksplozivne naprave, a Svečlja je potom na konferenciji za novinare saopštio da ima informacije da su u napadu učestvovali neki od bivših policajaca.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani saopštila je u subotu, nekoliko sati pre podizanja barikada na severu, da su vanredni lokalni zbori na severu odloženi za april 2023. godine.

Prva reakcija iz Beograda

Prethodno je direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković saopštio da je na prelazu Jarinje uhapšen bivši policajac Dejan Pantić.

"Dejan je sa suprugom danas u prepodnevnim satima otišao u Rašku da obavi privatne obaveze, normalno prešao prelaz i u povratku su mu Kurtijevi policajci stavili lisice na ruke i odveli, ga prema poslednjim informacijama, u bazu kosovske policije u blizini prelaza (Jarinja)", saopštila je Kancelarija za Kosovo.

Kancelarija za Kosovo u Vladi Srbije je hapšenje Pantića nazvala "brutalnom odmazdom i zastrašivanjem", kao i "progonom srpskih policajaca bez ikakvih osnova i dokaza".

Petar Petković je saopštio da je o ovom događaju obavestio specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Srbije i Kosova Miroslava Lajčaka, kao i da će od svih međunarodnih predstavnika zahtevati da se "osveta i odmazda prema Srbima odmah zaustavi i da se Srbima garantuje bezbednost".

Premijerka Srbije optužuje Kosovo za 'uskraćivanje osnovnih prava'

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je 10. decembra da se primer kršenja ljudskih prava može videti na Kosovu, gde su, kako je navela, Srbima uskraćena osnovna prava.

"To je pravo glasa, učešće na izborima, pravo da vas zastupaju demokrtaski izabrani kandidati i pravo na dostojanstven i bezbedan život", rekla je premijerka Srbije, na skupu povodom obeležavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u Beogradu.

Ona je naglasila da se Srbi na Kosovu "svakodnevno suočavaju sa kršenjem ljudskih prava i s provokacijma".

"Apelujem na partnere da ne okreću glavu od činjenica i da delanjem pokažu da se bore za zaštitu prava i slobodu svih", istakla je Brnabić.

Šta se dešavalo na severu Kosova?

Na severu Kosova, naseljenom većinom Srbima, od 6. decembra zabeležen je niz incidenata sa vatrenim oružjem i ručnim bombama.

Policija Kosova je saopštila uveče 9. decembra da prati situaciju na severu, te da će nastaviti da rade u interesu održavanja reda i javne bezbednosti, kao i zaštite ustavnog poretka Kosova.

Ističe se da policija sprovodi intenzivne istrage u cilju identifikacije osumnjičenih za incidente koji su se dešavali, a sve građane pozvala je na smirenost i saradnju sa Kosovskom policijom.

U četiri opštine na severu Kosova - Severnoj Mitrovici, Leposaviću, Zvečanu i Zubinom Potoku zakazani su lokalni izbori za 18. decembar, nakon izlaska predstavnika Srba iz institucija.

Srpska lista, najveća stranka srpske manjine na Kosovu koja ima podršku zvaničnog Beograda, protivi se njihovom održavanju.

XS
SM
MD
LG