Linkovi

Lajčak na Kosovu: Nije dobro što je na severu bezbednosni vakuum


Lajčak u poseti Kosovu
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:33 0:00

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem (Foto: @MiroslavLajcak, Twitter)

"Na Severu Kosova je stvoren ozbiljan bezbednosni vakuum, što nije dobro”, rekao je specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nakon razgovora sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem. On je naveo da EU želi da se “vrati normalna situacija”, kada su tamo svoj posao radili policija i pravosuđe.

Lajčak rekao je nakon sastanka sa Kurtijem rekao da je glavna tema razgovora bila aktuelna situacija na severu Kosova, nakon izlaska Srba iz institucija.

“O povratku Srba u institucije sam razgovarao i sa Vučićem i sa Kurtijem. Jedna stvar je jasna, stvoren je ozbiljan vakuum, bezbednosni vakuum, to nije dobro, nije dobro za ljude, nije dobro ni za koga. Želimo da se vrati normalna situacija, kada je policija bila tamo i radila svoj posao, kada je pravosuđe funkcionisalo", kazao je Lajčak.

U vezi sa Zajednicom srpskih opština, Lajčak je naveo da su u procesu dijaloga dve strane preuzele obaveze i da je važno da se one ispune.

“Neke ( obaveze ) su implementirane, a neke nisu, ali je važno da se sve sprovedu, inače dijalog neće biti uspešan", rekao je on.

Po rečima Lajčaka na sastanku je bilo reči i o nastavku razgovora u Briselu, energetici i pitanju nestalih.

Mi želimo da iskoristimo ovaj zamah, radimo na tome da dođe do sastanka na visokom nivou koji će se baviti normalizacijom odnosa i želimo da se taj sastanak održi u roku od nekoliko nedelja”, naveo je Lajčak.

Izaslanik EU nije želeo da govori o rokovima za postizanje finalnog sporazuma, rekavši da on nije čovek rokova i da je trenutno važno da se dve strane usaglase oko narednog sastanka u Briselu.

XS
SM
MD
LG