Linkovi

Policija Kosova: Situacija na severu stabilna; Beograd najavljuje mogućnost slanja svojih snaga


Kosovska policija patrolira u Severnoj Mitrovici (Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski)
Kosovska policija patrolira u Severnoj Mitrovici (Foto: REUTERS/Ognen Teofilovski)

BEOGRAD-Od zvaničnika u Beogradu od četvrtka veče stižu izjave o mogućem raspoređivanju srpske vojske na Kosovo, a posle raspoređivanja pripadnika kosovske policije po srpskim opštinama na severu Kosova gde su poslednjih dana učestali incidenti.

Iz Vlade Kosova demantovali su pisanje srpskih medija da je na sever poslala specijalne policijske jedinice, izjavio je za Radio Slobodnu Evropu (RSE) portparol Vlade.

Policija Kosova je saopštila da prati situaciju na severu, te da je trenutno stabilna. Navode da će nastaviti da rade u interesu održavanja reda i javne bezbednosti, kao i zaštite ustavnog poretka Kosova. Podvlači se da policija sprovodi intenzivne istrage u cilju identifikacije osumnjičenih lica umešanih u incidente koji su se dešavali a sve građane poziva smirenost i saradnju sa Kosovskom policijom.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je izjavio da organi bezbednosti nikoga ne progone na etničkoj ili verskoj osnovi, već isključivo na osnovu individualnog ili grupnog ponašanja i delovanja.

"Kosovska policija nikada nije usmerena, ohrabrena, orijentisana protiv Srba. Naprotiv, ima dodatni obzir za Srbe na Kosovu, upravo zbog raznih pogrešnih tumačenja, koje može da pravi naš severni sused", rekao je on pred poslanicima Skupštine Kosova, prenosi RSE.

Pojačano prisustvo policije na severu Kosova
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Pripadnik Policije Kosova lakše je povređen u oružanom napadu na severu Kosova u četvrtak 8. decembra oko 23:00 sata u selu Srbovac u opštini Zvečan.

Premijerka Srbije Ana Brbabić izjavila je da je "delovanjem kosovoskog premijera Aljbina Kurtija dovedena na ivicu oružanog sukoba", te da Srbija ima pravo i nameru da po Rezoluciji 1244 UN vrati određeni broj vojnika na Kosovo.

Kosovski premijer Aljbin Kurti nastavio je sa protivpravnim i nasilnim akcijama u cilju okupacije severa Kosova, izjavio u četvrtak kasno uveče direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i najavlio da će Srbija razmoriti povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, javlja FoNet.

Petković se javnosti obratio posle navoda da je na sever Kosova ušlo više stotina pripadnika Kosovske policije i rasposredilo se u severnoj Mitrovici.

"Prema nasim saznanjima, do 350 policajaca, što patrolnih sa pancirima, što pripadnika Rosu sa dugim cevima, pod punom ratnom opremom i oklonim vozilima su oko 20:30 upali na sever Kosova iz pravca južne Mitrovice ka Bošnjačkoj mahali" rekao je Petković.

Kao razlog ili povod za upad, rekao je Petković, navodno je to što su Albanci uplašeni zbog onoga što se događa na severu Kosova.

EU zabrinuta zbog situacije na severu Kosova

Portparol Evropske komisije Peter Stano je izjavio da je EU zabrinuta zbog bezbednosne situacije na severu Kosova i da je prati veoma pažljivo, javlja N1.

Naravno da osuđujemo sve nasilne incidente i napade. EU i države članice pozivaju na odgovornost i deeaskalaciju jer to je potrebno, pre svega zbog tamošnjih građana“, rekao je Stano.

On je dodao da Euleks i Kfor imaju svoje uloge da „obezbede drugi ili treći nivo zaštite“.

„Oni su na terenu i konstratno patroliraju i prate situaciju. Fokus bi naravno trebalo da bude na normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, jer to je ključno za evropski put obe strane, ali i deeskalacija stanja na terenu, što EU i njeni partnerti stalno ponavljaju, a poslednji put na samitu u Tirani“, podsetio je Stano.

Albanska policija sa juga po Briselskom sporazumu nema pravo da bude na severu, već samo policija Direktorata Sever, kaže Petković.

To su, ocenio je on, opasne akcije koje imaju za cilj da "sahrane" Briselski sporazum i posle ovakvog upada policajaca, Srbija će razmotriri da vrati do 1.000 pripadnika svojih snaga, po Rezoluciji 1244 SB UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagamu da se tokom noći sastao sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem i ministrom odbrane Milošem Vučievićem.

"Nema predaje", napisao je Vučić.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani navela je da "otvorena pretnja policijskom i vojnom agresijom Srbije" dokazuje da se "hegemonistički mentalitet u toj zemlji nastavlja".

"Sinoćnje ranjavanje pripadnika kosovske policije je krivično delo i usmereno je protiv ustavnog poretka i suvereniteta Kosova kao i protiv vladavine prava. Takođe, napadi na novinare predstavljaju flagrantno kršenje prava na slobodno informisanje", napisala je Osmani na svom Facebook nalogu.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić izjavio je za RTS da je situacija na Kosovu i Metohiji mirna, ali napeta, a Srbi će učiniti sve da sačuvaju mir.

"Verujte mi da ovde ključa, ljudi ne mogu na ovaj način da žive u 21. veku na tlu Evrope, dok Priština gazi osnovna ljudska prava, sve potpisane sporazume, maltretira srpski narod, a međunarodna zajednica ćuti, rekao je Simić.

Beograd je Prištinu optužio za neovlašćen upad policije na sever Kosova, oduzimanje proizvoda u srpskoj vinariji u Velikoj Hoči, upad Rosu u dvorište vrtića u Leposaviću. Kosovske vlasti Srbe krive za nove incidente na severu Kosova, eksplozije i šok bombe, bačene tokom protesta Srba zbog odluke kosovske vlade da raspiše izbore na severu za 18. decembar. Tome je prethodio izlazak Srba iz kosovoskih institiucija.

XS
SM
MD
LG