Linkovi

Ambasador SAD: Trenutno nema uslova za održavanje izbora na severu Kosova


Džef Hovenijer, ambasador SAD na Kosovu
Džef Hovenijer, ambasador SAD na Kosovu

BEPOGRAD - Američki ambasador na Kosovu Džef Hovenijer napisao je na Tviteru da su SAD zabrinute da u ovom trenutku ne postoje uslovi za održavanje izbora na severu Kosova i da osuđuju nasilje tokom incidenata u utorak.

"Pribegavanje nasilju i zastrašivanju, uključujući i eksplozivne naprave, i ugrožavanje života, nikada nije primeren način protesta, ni pod kojim okolnostima", tvitovao je američki ambasador.

U utorak su se desili incidenti u Zubinom Potoku i Kosovskoj Mitrovici, kada su oštećene kancelarije opštinskih izbornih komisija na severu Kosova. Policija je saopštila da su upotrebljavane i "ručne bombe jugoslovenske proizvodnje". U indicentima nije bilo povređenih.

Hovenijer je napisao da SAD zabrinute da nema uslova za održavanje izbora na severu Kosova. Izbori u četiri opštine sa srpskom većinom na severu Kosova raspisani su za 18. decembar, pošto su srpski predstavnici napustili kosovoske institucije u jeku spora oko tablica.

"Bezbednost i sigurnost svih građana Kosova mora bizi najviši prioritet. Pozivamo sve da budu uzdržani", napisao je na Tviteru.

Šef misije EULEX na Kosovu Lars Gunar Vigemark napisao je na Tviteru da je "zabrinut zbog incidenata na severu Kosova".

"Svi protesti treba da budu mirni, i svi treba da ostanu smireni i uzdržani. EULEKS će nastaviti da pažljivo motri na situaciju u bliskoj koordinaciji sa kosvoskom policijom i KFOR-om".

Kurti: Više kosovske policije na severu

Kosovski premijer Aljbin Kurti najavio je pojačano prisustvo Kosovske policije na severu Kosova posle jučerašnjih incidenata u Zubinom Potoku za koje je optužio Beograd, piše FoNet.

"Zločinačke bande pojačale su napade na severu Kosova. Znaju da se bliži kraj. Vlada Kosova niti se cenjka sa njima, niti ih toleriše. Sa ovim zločinima i oružanim napadima severno od Ibra, tamo ćemo sigurno imati više Kosovske policije. Zato što će biti istraga i procesuiranja ovih zločinaca koje plaća Srbija, a kojima diriguje njihov predsednik", poručio je Kurti.

Beograd i Priština se uzajamno optužuju za današnje incidente.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da su „Kurtijevi specijalci upali u prostorije opštinske izborne komisije u Kosovskoj Mitrovici, "sve razvalili, polupali, razbacali, pokušavajući da instaliraju svoje biračke komisije“.

XS
SM
MD
LG