Linkovi

Policija istražuje rasističke ispade protiv trojice fudbalera Engleske


Saigrači teše Bukajoa Saku nakon što je promašio poslednji penal u finalnoj utakmici evropskog prvenstva u fudbalu na stadionu Vembli u Londonu, 11. jula 2021. (Foto: AP)

Britanska policija otvorila je istragu rasističkih uvreda i ispada na račun trojice crnačkih igrača koji nisu pogodili penale na kraju finalne utakmice Evropskog prvenstva u fudbalu, u kojoj je Englesku pobedila Italija.

Policija je osudila "neprihvatljivo" maltretiranje Markusa Rešforda, Džejdona Sančoa i Bukajoa Sake i saopštila da istražuje "uvredljive i rasisističke" statuse na društvenim mrežama objavljene ubrzo pošto je Italija pobedila - 3:2 na penale, posle nerešenog rezultata (1:1) u regularnom toku meča i produžecima. Pored toga, mural sa likom Rešforda na zidu jednog kafića u Mančesteru je išaran grafitima posle utakmice.

Zbog rasističkih uvreda, koje je trener Engleske Geret Sautgejt osudio kao "neoprostive", došlo je do brojnih apela na kompanije za društvene medije, kao što su Fejsbuk i Tviter, da ulože veće napore da lociraju počinioce ovih zloupotreba.

Sva trojica igrača koji su meta napada su deo mladog tima Engleske koji je često hvaljen zbog svoje rasne raznovrsnosti i svesti o društvenim problemima. Rešford je bio lice kampanje za okončanje dečijeg siromaštva, koja je uverila britansku vladu da ponovo uvede besplatan ručak za hiljade siromašne dece za vreme pandemijie koronavirusa.

Navijači Engleske gledaju finale Evropskog prvenstva između Italije i Engleske u baru u španskom ostrvu Majorka, 11. jula 2021.
Navijači Engleske gledaju finale Evropskog prvenstva između Italije i Engleske u baru u španskom ostrvu Majorka, 11. jula 2021.

Bili smo svetionik koji je spajao ljude, činio da svi građani mogu da se vežu za nacionalni tim, naša reprezentacija predstavlja sve građane i to zajedništvo mora da se nastavi", izjavio je Sautgejt u ponedeljak.

Verbalne napade na igrače osudili su brojni zvaničnici a britanski princ Vilijam, predsednik Engleske fudbalske asocijacije, rekao je da je "zgrožen" zbog rasizma ispoljenog prema fudbalerima Engleske.

“Potpuno je neprihvatljivo da igrači moraju da trpe ovo užasno ponašanje", napisao je na Tviteru. "Ovo mora odmah da prestane i svi koji su učestvovali u tome treba da odgovaraju".

Britanski premijer Boris Džonson u ponedeljak je poručio onima koji su predvodili u rasističkim uvredama na račun pojedinih igrača da se nada da će se "puzeći vratiti ispod kamena odakle su se pojavili."

Međutim, kritikovan je zato što je svojim ponašanjem prećutno dao zamah onima koji su zviždali igračima Engleske koji su klečali pre utakmica da bi protestovali zbog rasne nepravde.

Prošlog meseca, Džonsonov portparol je izjavio da je premijer "više fokusiran na akciju nego na gestove". Taj komentar izazvao je masovne kritike da Džonson u suštini odobrava ponašanje onih koji zvižde igračima. Tri dana kasnije, njegov portparol je promenio taktiku rekavši da premijer "poštuje prava svih ljudi da mirno protestuju i pokažu šta misle o nepravdama", i da želi da navijači podržavaju tim i da "ne zvižde."

Kir Starmer, lider opozicione Laburističke partije, optužio je Džonsona za loše liderstvo zato što nije reagovao na zviždanje igračima tima Engleske.

"Premijer nije prozvao i osudio to ponašanje, a akcije i pasivnost naših lidera imaju posledice, tako da se bojim da premijerove reči danas zvuče šuplje", rekao je.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG