Linkovi

Skup SPC u Nikšiću: Zakon o slobodi vjeroispovijesti “protiv pravoslavlja”


Arhiva - Saborna crkva vaskrsenja Hristovog u Podgorici
Arhiva - Saborna crkva vaskrsenja Hristovog u Podgorici

Više hiljada vjernika Srpske pravoslavne crkve okupilo se u subotu ispred Hrama Svetog Vasilije Ostroškog u Nikšiću kako bi izrazilo protest zbog predloženog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji predvidja da vjerski objekti i imovina izgradjeni prije 1918. postanu državno vlasništvo, što ta crkva smatra pokušajem oduzimanja njene imovine.

Ocjenjujući da je Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti "zakon protiv pravoslavlja", Episkop dioklijski SPC Metodije je saopštio da ”danas u Crnoj Gori vlast hoće da na mjesto Boga postavi sebe i partijsku državu”.

“Danas u Crnoj Gori država ne dopušta Ustavom zagarantovanu slobodu vjere, naročito pravoslavnoj crkvi", ističe SPC u proglasu pročitanom okupljenima.

SPC zahtijeva “zaključivanje ugovora sa Vladom Crne Gore kojim bi se, ravnopravno i pod suštinski istovjetnim uslovima koji su sadržani u ugovorima koje je Vlada zaključila sa drugim crkvama i vjerskim zajednicama, regulisala pitanja od zajedničkog interesa”, prenijeli su lokalni mediji.

Sa skupa je poručeno i da je dužnost države da svakome jamči mir, prava, pravdu i pravnu sigurnost, a gradjani pozvani da se bore protiv diskriminacije i štite vjerska prava i slobode.

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije rekao je okupljenima da “imate grupu bogataša koji su sve opljačkali u Crnoj Gori, samo još treba hramove da opljačkaju”.

“Kažu da ih je više. Nije snaga u množini, nego u Gospodu”, rekao je Amfilohije, koji je saopštio i da su vjernici SPC iz Hercegovine zaustavljeni na crnogorskoj granici, kako bi “po naredbi” bili spriječeni da dođu u Nikšić.

“Nije to dobro, ne može mržnjom i razdorima da se stvara budućnost Crne Gore", rekao je Amfilohije, prenosi RTCG.

Skupu u Nikšiću, koji je protekao bez incidenata, prema procjeni policije prisustvovalo je oko 6,000 gradjana, “što je daleko manje od očekivane procjene organizarora”, saopštila je Uprava policije.

Savjet za građansku kontrolu policije saopštio je da su tokom skupa “policijski službenici postupali odgovorno i profesionalno i gradjani su prema njima pokazalo puno uvažavanje i odgovornost”, te da je Uprava policije demonstrirala snažnu posvećenost države održavanju vladavine prava i zaštite ljudskih prava i sloboda”.

Skupština Crne Gore je raspravu o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti uvrstila u dnevni red sjednice zakazane za 24. decembar, a u naredni utorak bi Zakonodavni odbor Skupštine trebao da se izjasni o njegovoj ustavnosti i zakonitosti.

XS
SM
MD
LG