Linkovi

Policajci pred sudom zbog paljenja ambasade SAD 2008.


Policijaci odnose povređenog kolegu ispred tadašnje zgrade američke ambasade u Beogradu, 17. februara 2008. (Foto: AP/Darko Vojinović)
Policijaci odnose povređenog kolegu ispred tadašnje zgrade američke ambasade u Beogradu, 17. februara 2008. (Foto: AP/Darko Vojinović)

Pripremno ročište pred suđenje petorici policijskih službenika, koji su osumnjičeni za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija" 2008. godine, kada je zapaljena ambasada SAD, ali i ambasade Nemačke i Hrvatske, zakazano je za 11. jul.

U ovom slučaju, za teško delo protiv opšte sigrunosti optuženi su Mladen Kuribak, Slobodan Vukolić, Stevan Bjelić, Zorana Rašković i Bojan Marković.

Oni su pored toga bili optuženi i za "zloupotrebu službenog položaja", ali je sud zimus zaključio da "nema mesta optužbi” za to krivično delo i u tom delu optužnicu nije potvrdio.

Detalje optužnice tužilaštvo nije saopštilo.

Pripremno ročište biće zatvoreno za javnost i na njemu će se utvrđivati koji će dokazi biti izvođeni tokom suđenja, a optuženi će se kratko izjasniti o krivici.

Posle toga, sud će zakazati početak suđenja, koje će biti javno i na kojem će okrivljeni moći detaljnije da iznesu svoju odbranu.

Što se tiče policijske odgovornosti za propuste u obezbeđenju tokom i posle mitinga "Kosovo je Srbija", Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je u maju 2017. godine optužnicu protiv pet policijskih službenika koje tereti za krivična dela: teško delo protiv opšte sigurnosti i zloupotreba službenog položaja.

Tu optužnicu Viši sud nije prihvatio i vratio ju je u januaru 2018. godine tužilaštvu na dopunu.

Apelacioni sud u Beogradu je, posle ponovljenog suđenja, u januaru ove godine pravosnažno oslobodio od optužbi sedmoricu optuženih za bacanje kamenica na ambasadu SAD, odnosno krivično delo "izazivanje opšte opasnosti”.

Oni nisu bili optuženi za paljenje ambasade, već se u optužnici to na teret stavlja NN licima, koja su kroz razbijena stakla ambasade ubacila upaljene baklje.

Šteta na ambasadi SAD, prema službenoj noti ambasade upućenoj sudu, iznosi ukupno oko 900.000 dolara, ali ambasada nije tražila odštetu.

Što se tiče smrti Zorana Vujovića, koji je izgoreo u tom požaru u zgradi ambasade, sud smatra da sedmorica optuženih mladića nisu imali veze sa tom tragedijom.

Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot u nekoliko navrata je izažio žaljenje što "više od decenije pošto je zapaljena zgrada ambasade, jednog života koji je izgubljen u tom požaru i skoro milion dolara štete, još niko nije odgovarao niti je kažnjen”.

XS
SM
MD
LG