Linkovi

Predstavnik USAID sa Anom Brnabić: Za Srbiju još 25 miliona dolara


Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i pomoćnik direktora USAID za Evropu i Evroaziju Brok Birman tokom sastanka u Vladi Srbije u Beogradu, 13, maja 2019.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i pomoćnik direktora USAID za Evropu i Evroaziju Brok Birman tokom sastanka u Vladi Srbije u Beogradu, 13, maja 2019.

BEOGRAD - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i pomoćnik direktora Agencije za međunarodni razvoj SAD (USAID) za Evropu i Evroaziju Brok Birman razgovarali su u ponedeljak o nastavku saradnje i planiranim USAID programima pomoći namenjenim Srbiji, a Birman je najavio nova sredstva za projekte u Srbiji u iznosu od 25 miliona dolara.

Ana Brnabić rekla je da je zadovoljna dosadašnjom saradnjom i zahvalila se na razvojnoj pomoći USAID-a, koja doprinosi razvijanju kapaciteta potrebnih za dostizanje evropskih standarda i olakšavanje procesa evropskih integracija Srbije, saopšteno je iz Vlade Srbije.

Premijerka je istakla i da je Srbija zainteresovana za unapređenje ekonomske saradnje sa SAD u svim oblastima od zajedničkog interesa. Birman je istakao je da je USAID posvećen daljoj saradnji sa Srbijom i dodao da su USAID programi pomoći Srbiji važan deo višegodišnjeg partnerstva SAD i Srbije.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i pomoćnik direktora USAID za Evropu i Evroaziju Brok Birman tokom sastanka u Vladi Srbije u Beogradu, 13, maja 2019.
Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i pomoćnik direktora USAID za Evropu i Evroaziju Brok Birman tokom sastanka u Vladi Srbije u Beogradu, 13, maja 2019.

Pomoć USAID-a poljoprivredi i energetskoj efikasnosti u Srbiji

Predstavnici USAID-a potpisali su ranije u ponedeljak sa predstavnicima Vlade Srbije sporazume o garancijama za kreditiranje poljoprivrede, kao i memorandum o razumevanju sa predstavnicima lokalnih samouprava po pitanju unapređenja energetske efikasnosti u tim gradovima.

Prvi sporazum o saradnji potpisali su pomoćnik direktora USAID-a Brok Birman i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, a njime se uspostavlja garancija za kreditni portfelj sa komercijalnim bankama.

"Uz pokrivanje 60 odsto potencijalnih gubitaka, ova garancija omogućiće bankama da obezbede kredite u ukupnom iznosu do 50 miliona dolara za finansiranje malih i srednjih preduzeća u poljoprivrednom sektoru Srbije. Ovaj program će omogućiti srpskim preduzećima lakši pristup finansiranju, neophodan za rast, inovacije i stvaranje novih radnih mesta", kaže se u saopštenju Ambasade SAD.

"USAID svoj mehanizam za razvojne kredite koristi širom sveta kako bi se prevazišli izazovi u finansiranju, tako što koristi resurse američke vlade kao obezbeđenje od potencijalnih gubitaka", rekao je Birman i dodao:

"Međutim, danas imamo jedinstven slučaj. Vlada Srbije preko Ministarstva poljoprivrede, podelila je rizik sa USAID-om tako što je obezbedila million dolara sopstvenih sredstava kao obezbeđenje od potencijalnih gubitaka. Time je Srbija pokazala posvećenost prevazilaženju razvojnih izazova korišćenjem sopstvenih resursa. Na tome čestitam i Vladi Srbije i ministarstvu".

Prema ovom sporazumu, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede kao garant potencijalnog gubitka, obezbediće 60 odsto gubitaka dok se million dolara koje su opredelili za ovaj program ne potroši. Vlada SAD će zatim obezbediti 60 odsto preostalih gubitaka do kojih dođe tokom trajanja programa. Očekuje se da će garancija sa komercijalnim bankama biti potpisana u julu ove godine, stoji u saopštenju USAID-a.

Niš, Čačak i Pančevo

Dan ranije, u nedelju, Brok Birman potpisao je Memorandum o razumevanju sa gradonačelnicima Niša, Čačka i Pančeva, čime je otpočeo novi projekat koji ima za cilj unapređenje efikasnosti gradskih toplana u ovim gradovima.

"Unapređenje efikasnosti toplana u Srbiji od ključne je važnosti kako bi građani Srbije stalno imali pristup pouzdanom i priuštivom grejanju", rekao je Birman, a prenosi Ambasada.

U skladu sa sporazumom, USAID će sa ovim gradovima sarađivati na izradi, nabavci i instalaciji kompjuterskog sistema za prikupljanje i analizu podataka u cilju efikasnije kontrole poslovanja toplana. Ostale investicije mogu da obuhvataju unapređenje opreme, kao što je zamena gorionika na gas efikasnijim modelima, kao i proširenje upotrebe energije iz obnovljivih izvora za grejanje vode.

USAID-ov Projekat za energetsku efikasnost u Srbiji je dvogodišnji projekat vredan 2,1 milion dolara koji ima za cilj smanjenje potrošnje energenata i zavisnosti od uvoznih energenata kroz poboljšanu efikasnost obezbeđenja grejanja na lokalnom nivou, naglašeno je u saopštenju Ambasade SAD.

XS
SM
MD
LG