Linkovi

Počelo okupljanje u Vašingtonu, očekuju se velike demonstracije


Protest u Vašingtonu (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)
Protest u Vašingtonu (Foto: Rojters/Jonathan Ernst)

Hiljade demonstranta okupilo se u Vašingtonu, dok se nastavljaju protesti širom SAD zbog ubistva Džordža Flojda u Mineapolisu

Šest autobusa punih uniformisanih lica pod punom opremom viđeno je kod Bele kuće, javlja Rojters.

Policija koja je kritikovana zbog korišćenja dimnih bombi i hemijskih agenasa, je generalno relaksiranija u subotu i nije u punoj opremi, uglavnom nose uniforme u kojima se ide u patrolu. Šef vašingtonske policije Piter Njušam, izjavio je da vlasti očekuju da se hiljade demonstranata okupe u Vašingtonu na "možda najvećem protestu koji smo do sada imali u gradu."

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer uputila je pismo predsedniku Trampu pozivajući ga da povuče sve "dodatne vojnike i pripadnike federalne policije iz Vašingtona".

Trampova administracija je kritikovana nakon što su federalni agenti ispalili gumene metke i suzavac u ponedeljak da rasteraju mirne demonstrante ispred Bele kuće kako bi Tramp mogao da se prošeta do obližnje crkve i pozira za fotografije sa Biblijom u ruci.

Protesti u Vašingtonu održavani su svakog dana od prošlog petka. Mirne, dnevne demonstracije u subotu i nedelju postale su nasilne tokom noći, kada je dolazilo do pljački i drugih činova nasilja.

Gradonačelnica Bauzer u četvrtak je izjavila da je policijski čas u 7 uveče ukinut zato što su protesti bili sve mirniji . Kada je reč o planiranom protestu, Njušam je izjavio: "Očekujemo da će na proteste u subotu doći isti mirni demonstranti koji dolaze da primene svoje pravo iz Prvog amandmana u Vašingtonu."

Iako se očekuju masovne demonstracije u subotu, oko 700 pripadnika 82. divizije američke kopnene vojske vraćeno je u Fort Breg u Severnoj Karolini. Bili su raspoređeni u Virdžiniji nadomak Vašingtona ali nisu ulazili u grad tokom protesta.

Njihovo prisustvo podstaklo je zabrinutost da bi Tramp mogao da aktivira Zakon o pobuni iz 1807. godine, da bi omogućio vojni msnagama da se suoče sa hiljadama ljudi kojio su svake noći protestovali u centru Vašingtona.

Od početka protesta, prostor oko Bele kuće koji čuvaju agenti Tajne službe se stalno proširuje. Bela kuća nije komentarisala planirani protest.

Jedna ulica u neposrednoj blizini Bele kuće sada se zove "Životi crnaca su važni"
Jedna ulica u neposrednoj blizini Bele kuće sada se zove "Životi crnaca su važni"

Gradonačelnica Vašingtona Mjuriel Bauzer formalno je preimenovala ulicu koja vodi ka Beloj kući u ulicu "Životi crnaca su važni" i dozvolila gradskim radnicima da napišu taj slogan velikim žutim slovima na ulici.

Još nije poznato koje grupe planiraju demonstracije u subotu.

XS
SM
MD
LG