Linkovi

Policajac koji je pucao u Rejšarda Bruksa optužen za ubistvo


Policajac Geret Rolf, sada optužen za ubistvo, pretresao je 27-godišnjeg Rejšarda Bruksa ispred restorana brze hrane Vendi.
Policajac Geret Rolf, sada optužen za ubistvo, pretresao je 27-godišnjeg Rejšarda Bruksa ispred restorana brze hrane Vendi.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu za ubistvo protiv policajca iz Atlante, belca, koji je pucao u leđa Rejšardu Bruksu, navodeći da Bruks nije predstavljao pretnju po njegov život, te da je policajac šutnuo ranjenog crnca i nije mu pružio prvu pomoć više od dva minuta dok je Bruks ležao na zemlji i umirao.

Rejšard Bruks držao je u ruci omamljivač koji je oteo od policajaca i upotrebio ga je protiv policije tokom okršaja, ali je bežao i bio pet i po metara daleko od policajca Gereta Rolfa kad je Rolf počeo da puca, naveo je okružni tužilac Pol Hauard koji je objavio optužnicu.

Optužnica za ubistvo protiv 27-godišnjeg Rolfa povlači doživotnu robiju ili smrtnu kaznu, ukoliko je tužioci zatraže. Takođe je optužen za još 10 krivičnih dela za koja može da bude kažnjen sa nekoliko decenija zatvora.

Odluka da se podigne optužnica doneta je manje od pet dana nakon što je ubistvo ispred restorana "Vendi" potreslo grad - i zemlju - već uzburkanu zbog smrti Džordža Flojda u Mineapolisu krajem maja.

"Zaključili smo da u trenutku kada je gospodin Bruks upucan, nije predstavljao neposrednu opasnost po bilo čiji život ", rekao je tužilac Hauard.

Drugi policajac, 26-godišnji Dejvid Brosnan, stajao je Bruksu na ramenu dok se borio za život, kazao je Hauard. Brosnan je optužen za težak fizički napad i kršenje svoje zakletve.

Demonstranti na protestu zbog rasne nejednakosti i ubistva Rejšarda Bruksa u Atlanti 15. juna 2020.
Demonstranti na protestu zbog rasne nejednakosti i ubistva Rejšarda Bruksa u Atlanti 15. juna 2020.

Okružni tužilac kaže da Brosnan izjavio je da Brosnan sarađuje sa tužiocima i da će svedočiti, dodajući da je to prvi put u 40 takvih slučajeva da je pripadnik policije odlučio da to učini. Međutim, Brosnanov advokat je odlučno demantovao da je policajac pristao da bude svedok optužbe, i dodao da njegov klijent ne priznaje krivicu.

Pravni zastupnik Bruksove udovice upozorio je da ove optužnice nisu razlog za slavlje. "Ne bi trebalo da slavimo kao Afroamerikanci kada dobijemo malo pravde kao što se dogodilo danas. Ne bi trebalo da slavimo i pravimo parade kada se jedan policajac pozove na odgovornost", poručio je advokat L. Kris Stjuart.

Borba tokom pokušaja privođenja i tri hica
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:27 0:00

Bruksova udovica, Tomika Miler, izjavila je da je bilo bolno čuti nove detalje o tome šta se dogodilo njenom suprugu u poslednjim trenucima života.

“Osetila sam sve što je on osetio, samo slušajući šta je prošao i bolelo me je, jako je bolelo", rekla je.

Vreme promena

Sreda je bila dan brojnih brzih događaja u domenu rasne jednakosti i pravde. Republikanci na Kapitol Hilu predstavili su paket mera policijske reforme. Pokret koji se zalaže za uklanjanje spomenika iz vremena Konfederacije i drugih rasno uvredljivih simbola doveo je do toga da proizvodjači sirupa i smese za palačinke "Teta Džemajma" (Aunt Jemima) povuku proizvod star više od 130 godina, zato što je zasnovan na "rasnom stereotipu".

Bruksovo ubistvo u petak uveče pokrenulo je nove demonstracije u glavnom gradu Džordžije, Atlanti, protiv policijske brutalnosti nakon što su povremeno burni protesti zbog smrti Džordža Flojda u velikoj meri zamrli. Šefica policije Atlante, Erika Šilds, podnela je ostavku manje od 24 sata posle Bruksove smrti a restoran Vendiz je spaljen.

Rolf je otpušten posle pucnjave a Brosnan povučen sa terena da radi kancelarijski posao. Pre nego što je saopštena optužnica, Rolfovi advokati objavili su saopštenje da se policajac plašio za svoju bezbednost i bezbednost drugih ljudi i opravdano pucao u Bruksa. Rolf je otvorio vatru nakon što je "čuo zvuk nalik na pucanj i video da je nešto sevnulo ispred njega", po svemu sudeći iz omamljivača.

“Gospodin Bruks je napao dvojicu policajaca i razoružao jednog od njih. Kada se okrenuo i uperio predmet u policajca Rolfa, svaki policajac bi razumno verovao da je namera bila da mu se nanese ozbiljna povreda", rekli su advokati.

Međutim, okružni tužilac kaže da je iz tejzera koji je držao Bruks već pucano dva puta i da je stoga bio prazan i više nije predstavljao pretnju.

Bekstvo Rejšarda Bruksa i pucnjava
please wait

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Brosnanova advokatica Amanda Klark Palmer kaže da su optužbe proitv tog policajca neosnovane. Navodi da je Brosnan stajao na ruci ranjenog muškarca, ne njegovom ramenu, kratko vreme - nekoliko sekundi - da bi se uverio da Bruks ne drži oružje.

Okružni tužilac navodi da Rolf i Brosnan imaju rok do 6 sati popodne u četvrtak da se predaju. Dodao je da će tražiti kauciju od 50.000 dolara za Brosnana a neće biti kaucije za Rolfa.

XS
SM
MD
LG