Linkovi

Zbog dojava o postavljenim bombama evakuisane škole u skoro svim gradovima u Crnoj Gori


Arhiva - Osnovna skola “21. maj” u Podgorici, 1. aprila 2022. (Foto: Predrag Milić, VoA)
Arhiva - Osnovna skola “21. maj” u Podgorici, 1. aprila 2022. (Foto: Predrag Milić, VoA)

Više osnovnih škola u skoro svim crnogorskim gradovima evakuisano je nakon što su im stigle anonimne poruke da su u njima postavljene bombe, saopštili su zvaničnici.

U prijetećim porukama koje su stigle na zvanične školske mejl adrese, navodi se da je "na teritoriji škole podmetnuto je mnogo bombi".

"Uvek smo sanjali o osveti. Mi ćemo se osvetiti, doći ćemo u školu. Sve ćemo pobiti. Niko neće ostati živ. Ceo grad će krvariti", piše u prijetećoj poruci.

Javljeno je da su bombe navodno postavljene u školama u Podgorici, Herceg Novom, Kotoru, Baru, Sutomoru, Nikšiću, Herceg Novom, Kolasinu, Mojkovcu, Gusinju i Petrovcu, gdje su u đaci vraćeni sa ulaza škole, a oni koji su već bili u školi su evakuisani.

Iz policije je saopšteno da "preduzimaju mjere bezbjednosti u školama u pojedinim gradovima povodom dojava elektronskom poštom o postavljenim eksplozivnim napravama ovog jutra, kao i aktivnosti u cilju provjera ovih navoda".

"Uprave i nastavno osoblje škola u kojima policija preduzima aktivnosti sarađuju sa policijom i obavijestili su roditelje, te je potrebno da roditelji i dalju budu u komunikaciji sa nastavnim osobljem i upravama škola radi nastavka nastavnog procesa nakon završetka policijskih aktivnosti", navedeno je u saopštenju policije.

Zbog dojave o podmetnutim bombama evakuisane su, kako je Glasu Amerike, nezvanično potvrđeno u policiji, i nekolike zgrada pojedinih Opština u Crnoj Gori.

Nove prijetnje crnogorskim školama uslijedile su nakon što je još uvijek nepoznata osoba, ili više njih, 1. aprila uputila prijeteće poruke u kojima se tvrdilo da je nekoliko škola postavljena bomba.

Đukanović: Bezbjednost djece mora biti prioritet

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović pozvao je nadležne državne organe da hitno reaguju povodom najnovijih dojava o podmetanju eksplozivnih naprava u obrazovnim i drugim ustanovama.

Đukanović je naveo da “bjednost djece, kao najranjivije kategorije društva, i svih građana, mora biti apsolutni prioritet države i svakog pojedinca”.

“Ne smijemo dozvoliti da najvažniji proces jednog društva kakvo je obrazovanje, već suočen sa problemima u funkcionisanju i udarom pandemije, trpi zbog onih koji namjeravaju izazivati vanredne situacije i destabilizovati državu uoči izbora nove vlade, na pragu turističke sezone", napisao je Đukanović na Tviteru.

Abazović: Nema razloga za paniku

Potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu i mandatar za sastav 43. Vlade Crne Gore Dritan Abazović, komentarišući dojave o bombama zbog kojih je prekinuta nastava u većini crnogorskih šola, kaže da "nema nikakvog razloga za paniiku".

"Policija mora raditi u skladu sa zakonom, mora uraditi sve provjere. Ne možemo to da ostavimo slučajnosti, ali radi se samo o pokušaju stvaranja nekih tenzija i unošenja nemira. To se desilo i prvi put.. Nikakvog rasula u sektoru bezbjednosti nema, ništa se ni prvi put nije desilo", kazao je Abazović i dodao:

"Što se tiče sjutrašnje sjednice, vjerujte da sam jutros bez nekih saznanja rekao da je vrlo moguće očekivati da se takav scenario desi. Većina tih IP adresa su iz drugih država, sistem ne može da funkcioniše brzinom kojom bi željeli , upućuju se zahtjevi drugim državama da oni izvrše kontrolu ,ali na te zahtjeve se ne odgovara baš promptno".

On je, takođe, kazao da se "ništa vanredno u Crnoj Gori ne dešava".

"Da li je neslana šala nečija, da li je pokušaj nekih struktura da unesu malo panike, da li je želja da se malo sistem prikaže slabijim nego što jeste, vjerovatno je kombinacija svega, ali stvarno mislim da razloga za paniku nema", rekao je Abazović.

Na pitanje da li vjeruje da prijete bombama oni koji su protiv formiranja vlade, Abazović navodi:

"Nijesam potpuno siguran, ne bih to isključio, ja nemam te informacije".

"Znatate ko prijeti bombama? Prijete oni koji ne žele progres ovog društva. Jesu li to strukture koje ne žele novu vladu? Moguće je, ali takvim strukturama ne odgovoara nijedna vlada. Ne bih vezao za 43. vladu već da se radi o ljudima koji imaju svoje agende, a te agente sigurno nijesu progresivne i nijesu dobronamjerne", rekao je mandatar Abazović novinarima.

XS
SM
MD
LG