Linkovi

Crna Gora: Vlada odložila početak škole za spas turističke sezone


ARHIVA: Đaci ispred osnovne škole Štampar Makarije u Podgorici.
ARHIVA: Đaci ispred osnovne škole Štampar Makarije u Podgorici.

Crnogorska vlada odlučila je na sjednici u petak da odloži početak drugog polugodišta školske godine za pet dana, nakon što je dobila takve zahtjeve od ministarstava turizma i finansija, u pokušaju spasavanja zimske turističke sezone u ski-centrima koji čekaju prvi snijeg.

"Mi smo već izmijenili školski kalendar, i siguran sam da nastavni proces neće trpijeti, da ćemo da nadoknadimo svaki čas", rekao je ministar prosvjete Miomir Vojinović nakon sjednice, koji je pozvao roditelje na razumijevanje.

Vojinović je rekao da je siguran da nastava neće trpjeti, i da će prosvjetne vlasti biti “spremne da organizuju i dodatne časove, ukoliko bude bilo potrebe”.

"Dogovorićemo se da li će to biti radne subote, sportski dani, ili nastavak na kraju školske godine. Sve u dogovoru sa direktorima, uskladićemo radne dane", rekao je Vojinović.

Ministar prosvjete je saopštio da se nastava u prvom polugodištu odvijala neometano uprkos dojavama o bombama, te da je sve nadomješteno onlajn časovima.

On je rekao da je procjena resornih ministara da je u ovom momentu produžetak raspusta bitan i za državu i za turističku sezonu.

"Nemam razloga da ne vjerujem resornim ministrima. Cifre će pokazati da li je to opravdano", saopštio je Vojinović, koji je dodao da je procjena resornih ministarstava, prije svega finansija i turizma, da je finansijski isplativo po državu da sezona bude produžena za pet dana.

Vojinović je rekao da je "veliki broj roditelja tražio da početak nastave bude odložen zbog turističke sezone".

Kristina Mihailović iz Udruženja Roditelji, poručila je, reagujući na odlaganje početka škole, da sa tom odlukom Vlade “roditelji nisu saglasni”.

"Nikad veća negativna reakcija roditelja na ovu odluku", rekla je Mihailović.

Drugo polugođe školske godine u crnogorskim školama trebalo je da počne u ponedjeljak 23. decembra, a nakon današnje odluke Vlade počeće sedam dana kasnije.

XS
SM
MD
LG