Linkovi

Počeo svekineski narodni kongres


Predsednik Kine Ši Đinping i drugi delegati na sednici svekineskog narodnog kongresa slušaju izveštaj premijera Li Kećanga o radu vlade
Predsednik Kine Ši Đinping i drugi delegati na sednici svekineskog narodnog kongresa slušaju izveštaj premijera Li Kećanga o radu vlade

Hiljade delegata iz svih krajeva Kine okupile su se u Pekingu povodom godišnje sednice parlamenta -svekineskog narodnog kongresa, koji je danas počeo u Velikom holu naroda.

Premijer Li Kećang rekao je delegatima da Kina želi da u 2017. godini uveća svoj ekonomski rast za oko 6,5 odsto svog bruto nacionalnog proizvoda.

Premijer je takođe obećao da će se pozabaviti jednim od najprimetnijih problema sa kojima se nacija suočava - zagađenjem vazduha. Kako je naveo, vlada će ubrzati napore da se suoči sa izduvnim gasovima, koje proizvode vozila, tako što će ukloniti stare automobile sa ulica i ohrabriti upotrebu vozila koja se kreću na čistu energiju.

Li je poručio da su svi odgovorni za uspeh u suočavanju sa ovim problemom.

"Dokle god naše čitavo društvo nastavi da se trudi, imaćemo plavlje i plavlje nebo svake godine", rekao je Li, dodajući da će Kina preduzeti korake da pojača prevenciju i konrolu zagađenja vode i zemljišta.

Prošle godine, Kina je planirala rast između 6,5 i 7 odsto, a na kraju ostvarila rast od 6,7 procenata, najmanji u poslednjih 26 godina.

XS
SM
MD
LG