Linkovi

Nova administracija će poštovati politiku "jedinstvene Kine"


Bela kuća: Srdačan razgovor predsednika SAD i Kine
Bela kuća: Srdačan razgovor predsednika SAD i Kine

Američki predsednik Donald Tramp rekao je u telefonskom razgovoru sa kineskim kolegom Ši Đinpingom da Sjedinjene Države nameravaju da poštuju politiku "jedinstvene Kine", priznanjem kineskog suvereniteta nad Tajvanom.

Bela kuća je saopštila da je razgovor dvojice svetskih lidera bio "izuzetno srdačan" i da su oba predsednika "uputila pozive" za sastanak u svojim zemljama.

Trampa su prethodno kritikovali kineski zvaničnici i mediji zbog telefonskog razgovora sa predsednicom Tajvana posle pobede na predsedničkim izborima prošlog novembra.

Ni jedan američki lider ili novoizabrani predsednik nije imao takav kontakt sa tajvanskim liderom od kako je Vašington prekinuo diplomatske veze sa Tajvanom 1979. godine i usredsredio se na razvijanje odnosa sa Kinom. Međutim, američke vlasti su ipak nastavile nezvanično da podržavaju Tajvan.

Sjedinjene Države su 1979. godine priznale kineski stav da postoji samo jedna Kina i da je Tajvan njen deo.

Kineski državni mediji naveli su da je Trampa navelo "neiskustvo" da prihvati poziv tajvanske predsednice, ali su upozorili da bi kršenje politike "jedinstvene Kine" moglo da uništi odnose Vašingtona i Pekinga.

Predsednik je posle reakcija na poziv naveo na svom Tviteru nalogu da je interesantno kako Sjedinjene Države prodaju Tajvanu vojnu opremu vrednu milijardi dolara, ali da on ne bi trebalo da prihvati poziv u kojem mu čestitaju na pobedi.

XS
SM
MD
LG