Linkovi

Tramp "probija led" sa Kinom, u pismu Đinpingu zagovara "konstruktivne veze"


Arhiva - Predsednik Kine Si Đinping (REUTERS/POOL/Peter Klaunzer - RTSVQGP)

Predsednik SAD Donald Tramp "probio je led" u odnosima sa kineskim predsednikom Si Đinpingom pismom u kome je rekao da očekuje da zajedno sa njim radi na razvoju konstruktivnih odnosa, iako dvojica lidera nisu razgovarali direktno otkako je Tramp preuzeo dužnost.

U pismu, Tramp se zahvalio Siju na čestitki povodom inauguracije i poželeo kineskom narodu uspešnu Lunarnu novu godinu petla, saopštila je Bela kuća u sredu.

"Predsednik Tramp saopštio je da se nada da će da predsednikom Sijem raditi na razvoju konstruktivnih odnosa u korist i Sjedinjenih Država i Kine", navodi se u saopštenju.

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Lu Kang rekao je u četvrtak da Kina ceni Trampovo pismo i da je voljna da radi sa Sjedinjenim Državama na promociji saradnje i razvoju jačih veza.

Lideri SAD i Kine još uvek nisu razgovarali otkako je Tramp postao predsednik, ali Lu Kang kaže da su dve zemlje očuvale "blisku komunikaciju".

Tramp i Si tek treba da razgovaraju direktno, nakon što je predsednik preuzeo dužnost 20. januara, mada su razgovarali ubrzo pošto je Tramp pobedio na predsedničkim izborima u novembru.

Diplomatski izvori u Pekingu kažu da je Kina bila uznemirena, pošto je Si ostao uvređen nakon što je razgovor sa Trampom prošao loše i detalji o tome procureli do medija u SAD.

Prošle sedmice, veze SAD sa odanom saveznicom Australijom postale su zategnute nakon što je Vašington post objavio detalje o oštrom telefonskom razgovoru između Trampa i premijera Malkoma Turnbula.

"To je poslednje što Kina želi", rekao je za Rojters izvor dobro obavešten o kineskim razmišljanjima o odnosima sa SAD. "Bilo bi veoma neprijatno za predsednika Sija i kineski narod, koji vrednuje koncept 'lice u lice'".

Viši zapadni diplomata, koji nije iz SAD, kaže da je verovatno da Kina neće žuriti da dogovori takav poziv.

"Te stvari moraju da se dogode pod vrlo kontrolisanim okolnostima po Kinu, a Kina to ne može da garantuje sa nepredvidivim Trampom", rekao je diplomata.

"Tramp takođe deluje rastrzano po drugim pitanjima u ovom trenutku, da bi posvetio previše pažnje Kini".

Tajvan i juan u fokusu

Postoji nekoliko spornih oblasti u vezi sa kojima Kina strahuje da bi Tramp mogao da "pređe crtu", kaže diplomata, skrećući pažnju na pitanje Tajvana, kao i trgovine.

Tramp je uznemirio Kinu u decembru telefonskim razgovorom sa predsednicom Tajvana Cai Ing-Ven. Kina vidi Tajvan kao neposlušnu pokrajinu koja nema prava da ima formalne diplomatske odnose sa bilo kojom drugom zemljom.

Tramp je takođe pretio da će uvesti carine na robu koja se uvozi iz Kine, optužujući Peking da je devalvirao svoju valutu juan i da krade radna mesta od SAD.

Tokom saslušanja pre potvrde u Senatu, državni sekretar SAD Reks Tilerson rekao je da Kini ne treba da bude dozvoljen pristup ostrvima koja je izgradila u nemirnom Južnom kineskom moru. Bela kuća je takođe obećala odbranu "međunarodnih teritorija" u strateškim pomorskim putevima.

Kina ponavlja da ima glatke kontakte sa Trampovim timom. Ministarstvo spoljnih poslova u Pekingu saopštilo je prošle nedelje da dve zemlje ostaju u "bliskom kontaktu".

Taj kontakt predvodi vrhunski kineski diplomata, državni savetnik Jang Jeići, koji je po rangu iznad ministra spoljnih poslova.

Jang je prošle nedelje rekao Majklu Flinu, Trampovom savetniku za nacionalnu bezbednost, da se Kina nada da će raditi zajedno sa SAD na rešavanju i kontroli sporova i osetljivih problema.

Dobro obavešteni izvor kaže da je Trampovoj administraciji "vrlo jasno" kakva je kineska pozicija po pitanju Tajvana. Tramp još uvek nije pomenuo Tajvan nakon što je stupio na dužnost.

Kineski državni mediji pitaju se da li Tramp uopšte ima politiku prema Kini.

U četvrtak, čitani tabloid Global tajms, koji izdaje Narodni dnevnik, zvanični list vladajuće kineske Komunističke partije, primetio je da se Tramp nije odmah suprotstavio Kini kao što je očekivano, jer je shvatio da bi uznemiravanje Pekinga imalo loš povratni udarac.

"On je verovatno razumeo da bi prave oštre akcije protiv Kine rezultirale kompleksnom lančanom reakcijom, čak izvan kontrole", piše list u svom uredničkom komentaru. Veng Jivei, provesor međunarodnih odnosa na pekinškom elitnom Renmin univerzitetu, kaže da pismu sugeriše da nova administracija u SAD želi da signalizira važnost odnosa Sjedinjenih Država i Kine, bez rizika sukobljavanja po određenim pitanjima.

"Tramp je poslao mnoge poruke koje su zbunile svet, poput onih na temu politike prema Južnom kineskom moru ili politike 'jedne Kine', tako da ako bude bilo telefonskog razgovora, predsednik Si će ga pitati 'šta misliš o tome'", rekao je Vang. "On želi da izbegne to, pa je samo poslao pismo kao prvi korak".

XS
SM
MD
LG