Linkovi

Rusija i Kina blokirale usvajanje rezolucije o Siriji


Rusija i Kina uložile su veto na rezoluciju Ujedinjenih nacija o uvođenju sankcija Siriji zbog navodnih napada hemijskim oružjem.

Rezolucija, koju su podržale Britanija, Francuska i Sjedinjene Države, predviđala je uvođenje sankcija 21 Sirijcu, organizacijama i kompanijama koji su navodno bili umešani u hemijske napade 2014. i 2015. godine.

Svim zemljama bi takođe bilo zabranjeno da snabdevaju sirijsku vladu heliokopterima koji su korišćeni tokom napada.

Rezolucija je sastavljena posle zajedničke istrage Ujedinjenih nacija i Organizacije za zabranu hemijskog oružja kojom je utvrđeno da je sirijska vlada izvela najmanje tri napada hlorom, te da je ekstremistička organizacija Islamska država odgovorna za najmanje jedan napad iperitom.

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da bi uvođenje sankcija Siriji tokom mirovnih pregovora u Ženevi, pod pokroviteljstvom UN-a, bilo “u potpunosti neadekvatno” i da bi poremetilo napore da se okonča šestogodišnji sukob.

Američka ambasadorka u svetskoj organizaciji Niki Hejli je posle glasanja rekla da je rezolucija bila “veoma adekvatna” i dodala: “Tužan je dan u Savetu bezbednosti kada pojedine članice počinju da pronalaze izgovore za druge članice koje ubijaju svoj narod.”

"Svet je definitivno mnogo opasnije mesto”, poručila je Hejli. Sirijska vlada više puta je demantovala navode da je upotrebila hemijsko oružje u ratu u kojem je do sada poginulo više od 300 hiljada ljudi.

Izjašnjavanje o rezoluciji o Siriji bio je prvi obračun SAD i Rusije u Ujedinjenim nacijama od kako je predsednik Donald Tramp u januaru preuzeo položaj i najavio jačanje odnosa sa Moskvom.

XS
SM
MD
LG