Linkovi

Širi se požar na Staroj planini


Požar na Staroj planini (Foto: Odbranimo reke Stare planine)

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Sektora za vanredne situacije, rade na lokalizaciji požara koji je izbio u nedelju oko 13 sati u mestu Vražja Glava na Staroj planini i zahvatio suvu travu i nisko rastinje, saopštio je MUP.

Kako se navodi, u požaru nema ugroženog stanovništva, kao ni objekata.

U intervenciji na "izuzetno nepristupačnom terenu" učestvuje 55 vatrogasaca-spasilaca iz Vatrogasno-spasilačkih jedinica Pirot, Dimitrovgrad, Babušnica, Niš, Zaječar, Leskovac, Smederevo i Pančevo sa 19 vozila.

Pokret "Odbranimo reke Stare planine" saopštio je prethodno da je veliki požar stigao iz Bugarske i da je prešao na srpsku stranu Stare planine. Tvrde da je situacija veoma ozbiljna.

Vatra je preko šiblja i niskog rastinja stigla do četinara i sada gori veliki deo planine, navode u tom pokretu i dodaju da se na pojedinim delovima planine plamen diže i do 50 metara misine.

Posebno zabrinjava činjenica da je ugrožena jedna od naših najlepših rečnih dolina, predeo poznatiji kao Arbinje, koji se nalazi u gornjem delu Dojkinačke reke i predstavlja strogi rezervat prirode.

Marić: Prestati sa spekulacijama

Načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Predrag Marić apelovao je u ponedeljak popodne da se prestane sa spekulacijama u vezi sa požarom na Staroj planini.

"Napominjem još jednom da nema ugroženog stanovništva, niti objekata, i da su na terenu sva raspoloživa sredstva i ljudstvo Sektora za vanredne situacije koji rade na lokalizaciji požara", piše u izjavi Marića koju je prenelo Ministarstvo.

Rekao je da zbog dima zasad taj požar ne mogu da gase letelice i da zbog toga na nepristupačnom terenu požar gasi 57 vatrogasaca iz više gradova Srbije, sa 20 vozila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG