Linkovi

Počinje rano glasanje u drugom krugu izbora u Džordžiji


U Džordžiji je bio veliki odziv birača i tokom ranog glasanja uoči izbora 3. novembra

U Džordžiji je počelo rano glasanje na drugom krugu izbora za predstavnike te države u Senatu, koji će biti održani 5. januara 2021. Izbori u Džordžiji su važni jer mogu da odrede koja će stranka ubuduće imati većinu u Senatu.

Republikanci trenutno imaju većinu sa 50 mesta, dok demokrate drže 48. Ako dobiju oba mesta u Džordžiji, demokrate će imati većinu jer u slučaju nerešenog ishoda glasanja odlučuje glas predsedavajućeg u Senatu, a to će od januara biti potpredsednica SAD Kamala Haris.

Za dva mesta u Senatu trkaju se dvoje republikanaca i dvoje demokrata: demokrata Rafael Vornok pokušava da uzme mesto republikanki Keli Lefler, dok demokrata Džon Osof pokušava da smeni republikanca Dejvida Perdjua.

Džordžija je bila jedna od saveznih država u kojima je bila velika izlaznost tokom ranog glasanja uoči izbora 3. novembra, jer su birači želeli da izbegnu gužve zbog pandemije.

Procenjuje se da je skoro polovina od ukupno pet miliona registrovanih birača u Džordžiji glasala ranije, a da je samo prvog dana glasalo 125 hiljada ljudi.

Rano glasanje će trajati do 31. decembra, a onda se može glasati i 5. januara na biračkom mestu.

Džordžiju su decenijama držali republikanci, a demokrata Džo Bajden osvojio je više glasova na predsedničkim izborima od aktuelnog predsednika Donalda Trampa.

XS
SM
MD
LG