Linkovi

Priveden Mišel Platini


Mišel Platini, bivši predsednik UEFA (Foto: REUTERS/Ruben Sprich)

Mišel Platini, bivši predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) i nekadašnja svetska fudbalska zvezda, priveden je na ispitivanje u istrazi o dodeljivanju domaćinstva za Mundijal 2022. godine – koje je dobio Katar, javio je Rojters. Platini je priveden u Parizu i prebačen u sedište tamošnje policijsko-sudske Antikorupcijske kancelarije.

Domaćinstvo zalivskoj državi Katar dodeljeno je 2010. godine i odluku je podržalo dvadeset četvoro članova Izvršnog odbora UEFA, uključujući i Platinija. Njih šesnaest je u međuvremenu podnelo ostavke, suspendovano ili pod nadzorom.

Nakon privođenja advokatska kancelarija koja zastupa Platinija saopštila je da je bivši fudbalski čelnik nevin pošto je u potpunosti sarađivao u dosadašnjim istragama.

"Mišela Platinija, pošto je prošle godine saslušan u istoj istrazi pred sudom, sada ispituju u pritvoru iz tehničkih razloga”, navedeno je u objavi. Njegov zastupnik Vilijem Burdon tvrdi da Platini nije uhapšen, već ga policija saslušava u svojstvu svedoka, na način na koji istražitelji to žele.

Platini je bio predsednik UEFA-e od januara 2007. do decembra 2015. godine kada se povukao sa funcije pošto je proglašen krivim za kršenje etičkih principa. Prvobitno bio je kažnjen šestogodišnjom zabranom rada u fudbalu, a posle žalbe Arbitražnom sudu, kazna mu je smanjena na četiri godine.

Svetska fudbalska federacija (FIFA) saopštila je da je posvećena saradnji u istrazi, nakon hapšenja Mišela Platinija u Francuskoj.

"Potpuno smo posvećeni saradnji sa vlastima bilo koje zemlje sveta u kojoj se odvijaju istrage u vezi sa fudbalskim aktivnostima", navodi se u saopštenju FIFA.

FIFA je navela i da nema detalje istrage protiv Platinija.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG