Linkovi

Suspendovani Blater i Platini


Etička komisija FIFA-e kaznila Blatera i Platinija zbog korupcionaškog skandala; Blater kaže da će se žaliti na odluku.

Etička komisija Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) supendovala je odlazećeg predsednika svetske "kuće fudbala" Sepa Blatera i njegovog dugogodišnjeg saradnika, predsednika Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišela Platinija na po osam godina.

Komisija je kaznila Blatera i Platinija zbog zbog toga što je predsednik FIFA-e 2011. godine isplatio predsedniku UEFA-e dva miliona dolara. Švajcarsko tužilaštvo otvorila je krivičnu istragu tim povodom. Blater je tokom današnjeg obraćanja novinarima u Cirihu poručio da je nedužan i potvrdio da će se žaliti na odluku. Kako je rekao – žele da ga pretvore u žrtvenog jarca.

"Zaista mi je žao. Žao mi je da i dalje služim kao vreća za udaranje. To mi je žao. Što sam iako predsednik FIFA-e, ipak na neki način vreća za udaranje. A žao mi je i fudbala. Žao mi je zbog Međunardone fudbalske federacije, u kojoj služim evo već više od 40 godina. Žao mi je zbog toga. Žao mi je zbog 400 i više članova FIFA-inog tima koji rade u organizaciji. Žao mi je zbog njih, žao mi je. Ali mi je takođe i žao sebe samog – kako sam žigosan u ovom svetu humanosti, svetu ljudskih kvaliteta", rekao je Blater.

Zabrana će po svemu sudeći omesti Platinijevu kandidaturu da nasledi Blatera na izborima, planiranim za februar. Obojica zvaničnika odbacila su tvrdnje da su napravila bilo kakav prekršaj i očekuje se da će podneti žalbu, kako komisiji za žalbe FIFA, tako i Sudu za sportsku arbitražu.

I Blateru i Platiniju u oktobru je izrečena privremena zabrana obavljanja funkcije zbog kontroverzne isplate.

XS
SM
MD
LG