Linkovi

Policija u sedištu UEFA


Sedište UEFA

Policija u Švajcarskoj izvršila je raciju u sedištu UEFA, nakon što se ime bivšeg generalnog sekretara Đanija Infantina, aktuelnog prvog čoveka FIFA, pojavilo u “panamskim papirima”

UEFA je saopštila da je predala dokaze policiji, u kojima se navode detalji ugovora o televizijskim pravima za Ligu šampiona između Evropske fudbalske unije i dvije ofšor marketing agencije, koje su umiješane u korupcionaški skandal. Infantino, aktuelni šef FIFA-e, potpisao je sporne ugovore kao tadašnji šef pravnog odsjeka UEFA.

Sporni ugovori su deo masovnog curenja internih dokumenata panamske advokatske Mosak Fonseka, koja je pomagala u otvaranju ofšor kompanija.

U međuvremenu, islandski premijer Sigmundur David Gunlaugson saopštio je danas da nije podneo ostavku, kao što su mediji juče izvestili, već da je samo predložio da potpredsednik njegove stranke preuzme taj položaj „na neodređeno vreme“.

Iz premijerovog kabineta je kasno sinoć saopšteno da će Gunlaugson i dalje biti predsedavajući Napredne stranke. Gunlaugson je prva žrtva takozvanih “panamskih papira”, koji su razotkrili ofšor investicije bogatih, moćnih i slavnih širom sveta.

Na Islandu su izbili masovni protesti zbog informacija da su islandski premijer i njegova supruga otvorili kompaniju, uz pomoć panamske advokatske firme Mosak Fonseka koja se našla u centru skandala. Gunlaugson odbacuje optužbe o nelegalnim transakcijama, tvrdeći da je platio sve poreze.

Kontroverzna panamska firma danas je saopštila da su za objavljivanje 11,5 miliona dokumenata odgovorni hakeri, a ne insajder. “To nije curenje dokumenata, već hakerski napad, koji je izveden iz inostranstva”, naveo je jedan od osnivača Roman Fonseka, koji nije precizirao o kojoj zemlji je riječ. Fonseka je rekao da je njegova firma, koja je u poslednje četiri decenije otvorila oko 250 hiljada ofšor kompanija, zbog curenja dokumenata podnela žalbu panamskim tužiocima.

Komentari (1)

Ovaj forum je zatvoren
XS
SM
MD
LG