Linkovi

Pentagon će tražiti dozvolu za obaveznu imunizaciju vojnika


Pentagon, sedište američkih vojnih snaga (Foto: REUTERS/Jason Reed)
Pentagon, sedište američkih vojnih snaga (Foto: REUTERS/Jason Reed)

Pentagon će do sredine septembra zatražiti odobrenje američkog predsednika Džozefa Bajdena o uvođenju obavezne vakcinacije protiv Kovida 19 pripadnika vojske.

Prema očekivanjima i u skladu sa informacijama u javnosti ‘Fajzer-Bajontek’ Američka agencija za lekove mogla bi u potpunosti odobriti početkom sledećeg meseca“, navodi se u dokumentu američkog Sekretara za odbranu Lojda Ostina.

Rok za traženje odobrenja mogao bi biti pomeren ukoliko bi vakcina ranije dobila potpunu dozvolu Američke agencije za lekove, ali neće se produžavati ako odluka ne bude doneta do sredine septembra. Vakcina proizvođača “Fajzer-Bajontek” trenutno u SAD-u ima dozvolu za hitnu upotrebu.

U objavi koja je potom stigla iz Bele kuće predsednik Džozef Bajden javno je podržao uvođenje obavezne vakcinacije za američko vojno osoblje i ugovorce.

Sekretar Ostin i ja delimo nepokolebljivu posvećenost kako bismo osigurali da naše trupe raspolažu svim sredstvima kako bi posao mogle da obavljaju što je moguće bezbednije”, reći su američkog predsednika prenete u saopštenju Bele kuće.

Entoni Fauči, vodeći američki infektolog i član tima Bele kuće za sprečavanje pandemije Kovida 19, izjavio je da bi potpuno odobrenje za upotrebu vakcina mogli početi da izdaju već tokom avgusta.

Američka vojska ranije je objavila da je skoro polovina pripadnika oružanih snaga potpuno imunizovana, izvestila je agencija Rojters.

Taj procenat se značajno povećava kada se u obzir uzmu aktivne trupe i isključuje pripadnici Nacionalne garde i rezervni sastav.

Stope vakcinacije su najveće u rodu mornarice - oko 73% mornara je potpuno vakcinisano.

Pentagon je objavio da je od posledica Kovida 19 preminulo svega 28 američkih vojnika – obrazlažući to time da su pripadnici trupa mlađe dobi i u dobroj fizičkoj kondiciji.

XS
SM
MD
LG