Linkovi

Pens pozvao CG opoziciju da se vrati u parlament


Potpredsednik SAD, Majk Pens, razgovarao je u Podgorici sa predstavnicima crnogorske opozicije. Pozvao ih je, kako se navodi u saopstenju Bele kuće, da se vrate u parlament i tamo zastupaju interese svojih birača.

U saopštenju se.navodi da je Pens podvukao značaj saradnje političkih partija u realizaciji reformi, koje bi trebalo da osiguraju bezbedniju i prosperitetniju budućnost za sve u Crnoj Gori.

Opozicione stranke različito gledaju na Pensov poziv.

U DF-u su ocenili da je sastanak Pensa sa liderima ostatka opozije kontinuitet politike prethodne, Obamine administracije ističući da je "legitimna namjera i bivše i sadašnje adminstracije da pokuša da duboku političku i državnu krizu u Crnoj Gori reši na način da instalira neku vlast koja bi i dalje baštinila sve tekovine Đukanovićevog režima".

DF odbacuje ideju povratka u parlament i nastavka pregovora sa premijerom Duškom Markovićem.

Istovremeno, predstavnici dela građanske opozicije smatraju da je susret sa Pensom bio ohrabrajući. Lider DEMOS-a Miodrag Lekić rekao je novinarima kako je susret pokazao "ne samo demokratski manir, već i vrednosti američke pluralističke demokratije".

"To je ujedno predstavljalo i značajno ohrabrenje crnogorskoj opoziciji u nastojanjima da se javno odgovornim delovanjem još više potvrdi kao demokratska i kredibilna alternativa postojećoj vlasti", rekao je Lekić.

On se takođe nada da se posetom Pensa Podgorici učvšćuju prijateljski odnosi SAD i Crne Gore, ali dodaje kako "to ne smije biti protiv drugih zemalja, posebno ne protiv onih sa kojima Crna Gora ima dugu, istorijsku tradiciju prijateljstva".

"Verujem da ni članice Jadranske povelje neće biti regionalni punkt satelita na geopolitičkom tržištu već da će istinski doprineti regionalnoj saradnji kroz više oblika povezivanja, dakako i u okviru procesa integracija zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju. U tom kontekstu saradnja sa SAD može biti komplementarana i bez sumnje značajan impuls za stabilnost regiona", kazao je lider DEMOS-a.

U njegovom saopštenju nema nagoveštaja da bi se poslanici DEMOS-a mogli vratiti u parlament.

XS
SM
MD
LG