Linkovi

Darmanović: Posjeta Pensa Crnoj Gori “istorijski događaj”


Trump US Montenegro
Trump US Montenegro

Šef crnogorske diplomatije, Srđan Darmanović, izjavio je danas da je posjeta državnog sekretara SAD, Majka Pensa, Crnoj Gori "istorijski događaj", kao prva posjeta Crnoj Gori jednog američkog zvaničnika na tom nivou poslije više od jednog vijeka.

“Posjeta državnog sekretara Majka Pensa Crnoj Gori je istorijski događaj, ako ništa drugo zbog činjenice da je to prvi put u više od 100 godina od obnavljanja naših diplomatskih odnosa da jedan tako visoki funkcioner (američke) administracije dolazi u Crnu Goru”, rekao je Darmanović za RTCG.

On je rekao i da Pensova posjeta naglašava značaj savezništva Crne Gore i SAD i “neka vrsta priznanja novoj 29-članici NATO-a, s obzirom da Majk Pens na Zapadni Balkan dolazi jedino u Crnu Goru”.

Darmanović je rekao i da će glavne teme predstojećeg Samita američko-jadranske povelje 2. avgusta u Podgorici, kojem će prisustvovati i američki državni sekretar, biti bezbjednost regiona Zapadnog Balkana i uloga SAD i NATO u regionalnoj bezbjednosti.

Pojedini podgorički mediji prenose saopštenje Bijele kuće, u kome se najavljuje da će Pens u Podgorici imati zvanične sastanke sa predsjednikom Crne Gore, Filipom Vujanovićem, i predsjednikom Vlade, Duškom Marković.

Pens će predvoditi američku delegaciju koja će, po uputstvu predsjednika Donalda Trampa, 30. jula doputovati u trodnevnu posjetu Estoniji, Gruziji i Crnoj Gori, tokom koje će razgovarati sa liderima i visokim zvaničnicima tih zemalja, te Litvanije i Letonije, a u Tbilisiju će posjetiti američke i gruzijske vojnike koji učestvuju u vježbi “Plemeniti partner”, najavljeno je ranije iz američke ambasade u Podgorici.

XS
SM
MD
LG