Linkovi

Potpredsednik SAD stigao u Crnu Goru


Potpredsednik SAD Majk Pens sa suprugom na aerodromu Golubovci u Crnoj Gori
Potpredsednik SAD Majk Pens sa suprugom na aerodromu Golubovci u Crnoj Gori

Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, stigao je na podgorički aerodrom, čime je počeo dvodnevnu zvaničnu posjetu Crnoj Gori. Na aerodromu u Podgorici, uz najviše državne počasti, američkog potpredsjednika dočekao je premijer Duško Marković, na čiji poziv je Pens došao u posjetu u Crnu Goru

Njega je na podgoričkom aerodromu uz najviše državne počasti dočekao Marković sa suprugom. Ceremonija podrazumijeva pozdravljanje visokih zvanica, uručivanje cvijeća Pensovoj suprozi, intoniranje himni SAD-a i Crne Gore, predaja raporta Pensu, zajednički prolazak pored stroja Počasne garde Vojske Crne Gore i pozdrav crnogorskoj zastavi.

Marković je priredio svečanu večeru u čast Pensa. Njoj, kako je najavljeno, prisustvuju crnogorski predsjednik Filip Vujanović, šef parlamenta Ivan Brajović, vicepremijer Rafet Husović i ministri odbrane i inostranih poslova, Predrag Bošković i Srđan Darmanović. Planirano je da se zvanični razgovori Markovića i Pensa održe sjutra prije podne.

Posjeta potpredsjednika SAD-a još jedna je potvrda odličnih političkih odnosa Crne Gore i SAD i strateškog partnerstva dviju zemalja“, saopšteno je iz Vlade.

Marković je pozvao Pensa u zvaničnu posjetu prilikom službenih razgovora 5. juna u Bijeloj kući. Pens je najviši je američki zvaničnik koji će posjetiti Crnu Goru u više od stotinu godina od kada su dvije države uspostavile diplomatske odnose. „Ujedno, to će biti prva posjeta regionu najvišeg zvaničnika i prvog saradnika predsjednika SAD Donalda Trampa“, kaže se u saopštenju.

Pens će u sjutra učestvovati u radu Samita Jadranske povelje, koji se održava u Podgorici. Kako je najavljeno iz Vlade, u radu Samita će, na poziv predsjednika vlada Crne Gore, Duška Markovića, i Makedonije koja trenutno predsjedava Poveljom, Zorana Zaeva, učestvovati i premijeri Hrvatske, Albanije i Srbije, Andrej Plenković, Edi Rama i Ana Brnabić, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić i predsjednik Kosova Hašim Tači. „Biće to do sada najvažniji međunarodni skup održan u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju Vlade. Navodi se da će Samit Jadranske povelje biti prilika i za niz bilateralnih sastanaka Markovića i ostalih učesnika.

Mjere obezbjeđenja u Glavnom gradu su podignute na maksimum. Čitav prostor oko hotela Hilton, gdje boravi Pens sa suprugom i stotinak članova delegacije, obezbjeđuju jake policijske snage a saobraćaj u okolnim ulicama je zatvoren.

XS
SM
MD
LG