Linkovi

Pelosi za ukidanje embarga Kubi


Pelosi na konferenciji za novinare u Havani, 19. februara

Lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Kongresa zajedno sa ostalim članovima kongresne delegacije imala priliku da razgovara sa visokim zvaničnicima kubanske vlade...

Nensi Pelosi, lider demokratske manjine u Predstavničkom domu Kongresa, upravo se vratila sa obilaska nekoliko karipskih zemalja, uključujući Kubu. Pelosi je zajedno sa ostalim članovima kongresne delegacije imala priliku da razgovara sa visokim zvaničnicima kubanske vlade.

Vođa manjine Demokratske stranke u Predstavničkom domu krajem prošle nedelje razmatrala je sa kubanskim ministrom inostranih poslova Brunom Rodrigesom pitanje uspostavljanja diplomatskih veza između Kube i SAD.
Na sinoćnoj konferenciji za štampu, Pelosi je opisala je Kubu kao komunističku zemlju čija je ekonomija strogo kontrolisana, dodavši da nema nikakvih iluzija da će do normalizacije odnosa brzo doći.

„Mi nismo zaveli embargo nijednoj zemlji, ni komunističkoj niti bilo kojoj drugoj, i ne treba da ga održavamo Kubi. Kubu treba skloniti sa tog spiska“.

Pelosi je prošlog utorka posetila Kubu, zajedno sa još osam demokratksih zakonodavaca.

Prvi korak ka ponovnom uspostavljanju međudržavnih odnosa preduzet je 17. decembra kada su predsednici Barak Obama i Raul Kastro iznenada saopštili tu nameru. Vašington je od tada smanjio određene restrikcije u trgovini i putovanjima, dok je Kuba pustila na slobodu 53 politička zatvorenika.

Međutim, Kastro je upozorio da neće doći do normalizacije odnosa sve dok Vašington u celini ne ukine embargo, uveden još 1962. godine.

XS
SM
MD
LG