Linkovi

Obama: SAD za slobodu Kubanaca


Predsednik Obama je izjavio da će se SAD “snažno zalagati” za slobodu kubanskog naroda, pošto je juče najavio normalizaciju odnosa sa Kubom i otvaranje ameirčke ambasade u Havani.

U intervjuu za TV mrežu ABC, Obama je naglasio značaj diplomatskog prisustva na Kubi, ističući da su SAD u boljoj poziciji da vrše uticaj na države sa jednopartijskim sistemom kada u njima imaju aktivnog ambasadora. On je rekao da ne očekuje od Kastra da preko noći promeni svoj način uprave, ali da će smena generacija unutar Kube verovatno inspirisati srdačnije odnose sa Amerikom u budućnosti.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest danas je novinarima rekao da ne isključuje mogućnost da predsednik Kastro jednog dana poseti Obamu u Beloj kući, kao i da je moguće da će američki predsednik posetiti Havanu.

Predsednik Obama poručuje da je dosadašnji pristup odnosima sa Kubom odavno zastareo, i da je došlo vreme za novu politiku.

“Mislim da možemo da učinimo više da podržimo narod Kube i promovišemo svoje vrednosti kroz angažovanje i prisustvo u toj zemlji. Na kraju krajeva, ovih 50 godina je pokazalo da izolacija ne daje rezultate. Vreme je za novi pristup”.

Administracija je najavila da će otvoriti ambasadu u Havani i početi sa ublažavanjem nekih ekonomskih sankcija, ali ne i ekonomskog embargo, jer je za to potrebna dozvola Kongresa. Predsedavajući Predstavničkog doma Džon Bejner je juče poručio da “odnosi sa Kastrovim režimom ne bi trebalo ni da se razmatraju, a kamoli normalizuju sve dok Kubanci ne budu uživali u slobodi, i ni sekund pre toga”.

Stanovnici Havane su sa opreznim optimizmom reagovali na vest o promenama.

“Kuba se nada prosperitetu. To je divna vest za kraj godine, naša ekonomije ća da raste, i odnosi će da se poboljšaju. 56 godina posle revolucije, ovo je nešto najbolje što je moglo da se desi našem narodu”, izjavio je Kubanac Padre Perez.

Međutim, u kubansko-američkoj zajednici na jugu Floride čula su se različita mišljenja.

“Obama daje sve ustupke, a šta ćemo mi dobiti od Kastra?", pitala je jedna Kubanka.

“Mislim da je bilo krajnje vreme. Embargo je bio fijasko. Samo je davao Kastru izgovor za sve probleme na Kubi”, rekao je Vilijam Feldman, Amerikanac kubanskog porekla.

Istorijski dogovor SAD i Kube postignut je posle više od godinu dana tajnih pregovora na visokom nivou. Predsednik Obama je potvrdio u intervjuu za ABC da je papa Franja odigrao veliku ulogu.

“On je izuzetan čovek i inspiracija svima nama”.

Papa Franja danas je na ceremoniji dočeka novih ambasadora u Vatikanu istakao da je srećan što su dve zemlje koje su toliko godina bile otuđene juče načinile korak da se približe jedna drugoj.

Promene u odnosima saopštene su pošto je Kuba pustila na slobodu zatvorenika Alena Grosa, kontraktora USAID-a koji je proveo pet godina u kubanskom zatvoru zbog unošenja komunikacione opreme na ostrvo. U isto vreme, predsednik Kastro je dočekao trojicu kubanskih obaveštajaca puštenih na slobodu iz američkih zatvora.

XS
SM
MD
LG