Linkovi

SAD i Kuba normalizuju diplomatske odnose


Predsednik Obama iz Bele kuće saopštava promene američke politike prema Kubi, 17. decembra 2014.
Predsednik Obama iz Bele kuće saopštava promene američke politike prema Kubi, 17. decembra 2014.

SAD i Kuba su saopštile da normalizuju odnose, posle više od pola veka diplomatske izolacije nastale za vreme Hladnog rata.

Američki predsednik Barak Obama i kubanski predsednik Raul Kastro u simultanim govorima iz Vašingtona i Havana, saopštili su da su razmenili zatvorenike koje su američka i kubanska strana držale godinama, i da će otvoriti put za veće ekonomske veze i putovanja izmedju dve zemlje.

Obraćajući se naciji, predsednik Obama najavio je krupne ekonomske, socijalne i političke promene u američko-kubanskim odnosima, uključujući i ponovo otvaranje ambasade u Havani. SAD su prekinule diplomatske odnose sa Kubom u januaru 1961. Obama je poručio da dosadašnja politika prema Kubi nije bila efikasna i da je služila samo da nanese štetu kubanskom narodu.

“Danas, Kubom i dalje vladaju Kastrovi i Komunistička partija, koji su došli na vlast pre pola veka. Rigidna politika zasnovana na nečemu što se dogodilo pre nego što je većina nas rodjena nije u interesu ni američkog ni kubanskog naroda.”

Saopštenju o obnavljaju odnosa prethodila je razmena zatvorenika optuženih za špijunažu. Saradnik američke Agencije za medjunarodni razvoj, Alen Gros, danas je pušten na slobodu posle pet godina koje je proveo u kubanskom zatvoru zbog unošenja zabranjene tehnologije na Kubu.

Obama je izjavio da su Gros i drugi muškarac, opisan kao “jedan od najvažnijih američkih obaveštajaca” razmenjeni za trojicu kubanskih obaveštajnih operativaca, koji su proveli više od deset godina u američkim zatvorima.

Kubanski predsednik Raul Kastro u svom govoru iz Havane pozdravio je istorijsku razmenu zatvorenika i poručio da dve zemlje sada kreću napred u svojim odnosima.

“Odluka predsednika Obame zaslužuje poštovanje i priznanje našeg naroda.”

Obama i Kastro juče su razgovarali telefonom više od 45 minuta što je prvi značajniji kontakt SAD i Kube na predsedničkom nivou od 1961.

Otopljavanje diplomatskih odnosa započelo je posle više od godinu dana tajnih pregovora dve zemlje, u kojima su ključnu ulogu odigrali Kanada i papa Franja. Poglavar rimokatoličke crkve uputio je “tople čestitke” dvema zemljama na obnovi diplomatskih odnosa, dok je generalni sekretar UN Ban Ki Mun tu vest nazvao “veoma pozitivnom.”

Kubanci su danas pozdravili vest da Vašington i Havana obnavljaju odnose posle 50 godina neprijateljstva.

“Srećni smo, čekali smo godinama da se ovo dogodi i nadam se da će stvari nastaviti da se poboljšavaju tako da Kuba i SAD imaju dobre odnose. Embargo je već postao apsurdan.”

Očekuje se da će dve zemlje narednih nedelja razgovarati o otvaranju ambasada u Vašingtonu i Havani. Obama navodi da će poslovne i putne veze biti pokrenute ali da će morati da pregovara sa američkim Kongresom o okončanju američke ekonomske blokade nad Kubom.

XS
SM
MD
LG