Linkovi

Džejkobson: Važan prvi korak


Pomoćnik američkog državnog sekretara za zapadnu hemisferu Roberta Džejksobson
Pomoćnik američkog državnog sekretara za zapadnu hemisferu Roberta Džejksobson

Pomoćnik američkog državnog sekretara za zapadnu hemisferu, Roberta Džejkobson, rekla je da razgovori američke delegacije sa kubanskim zvaničnicima u Havani predstavljaju važan korak napred u obnovi diplomatskih odnosa sa Kubom, ali da je reč samo o prvom koraku.

Džejkobson je u kubanskoj prestonici, nakon dvodnevnog sastanka, ocenila da predstoji dug i složen put, ali da su razgovori bili srdačni i puni poštovanja, te da su Sjedinjene Države “veoma posvećene” daljem dijalogu.

Takođe je naglasila da je prvi dan razgovora bio usredsređen na imigraciona pitanja, dok se na jučerašnjem sastanku razgovaralo ne samo o obnovi odnosa i ponovnom otvaranju ambasada, već i o nizu drugih pitanja kao što su globalno zdravlje, borba protiv trgovine drogom, saradnja u oblasti zaštite životne sredine i trgovina ljudima.

Američka zvaničnica dodala je da su dve delegacije razgovarale i o pitanjima u pogledu kojih postoji duboko neslaganje, kao što su ljudska prava. Neimenovani kubanski diplomata rekao je državnoj novinskoj agenciji Granma da će proces normalizacije odnosa Vašingtona i Havane biti duži od jednostavne obnove diplomatskog dijaloga. “Ne smemo da se pretvaramo da sve može da bude rešeno na jednom sastanku”, poručio je taj zvaničnik.

XS
SM
MD
LG