Linkovi

Tramp traži veliki paket pomoći zbog pandemije, Pelosi kaže da je "optimista"


Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Foto: AP)
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi (Foto: AP)

Predsednik Donald Tramp založio se u utorak za usvajanje sveobuhvatne pomoći za saniranje posledica koronavirusa, navodeći da bi prihvatio iznos veći od 2,2 hiljade milijardi dolara uprkos tome što se republikanci u Senatu protive većim paketima pomoći.

"Želim da to bude veće nego što predlažu i demokrate", rekao je Tramp u intervjuu za kablovsku mrežu Foks njuz, prenosi agencija Rojters.

Bela kuća predložila je da se za novi paket pomoći izdvoji 1,8 hiljadu milijardi dolara, dok predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi traži 2,2 hiljade milijardi.

Pelosi je rekla u utorak, u intervjuu televiziji Blumberg, da je optimista da demokrate mogu da postignu dogovor sa Trampovom administracijom o dodatnoj pomoći, koja bi mogla da bude izdvojena početkom narednog meseca.

U ponedeljak je poručila da je u pregovorima sa Belom kućom o drugoj rundi finansijske pomoći postignut određen napredak.

U intervjuu kablovskoj mreži MSNBC, Pelosi je rekla da su tokom jednosatnog telefonskog razgovora sa sekretarom za finansije Stivenom Mnučinom smanjene razlike u stavovima dve strane, da je administracija konačno spremna da postigne sporazum i da će razgovori biti nastavljeni u utorak.

Hajde da procenimo situaciju. Možda nam se ne sviđaju neke stvari, ali bi trebalo da utvrdimo da li možemo da postignemo dalji napredak", naglasila je predsedavajuća Predstavničkog doma.

Pelosi je odredila utorak kao rok do kada bi trebalo postići dogovor sa Trampovom administracijom uoči predsedničkih i kongresnih izbora kojii se održavaju 3. novembra.

Ako pregovori ne budu uspešni, naredna prilika za razgovore o pomoći je tokom poslednjeg zasedanja Kongresa u postojećem sastavu u novembru i decembru.

Pelosi je navela da su stavovi dve strane i dalje udaljeni kada je reč o izdvajanju sredstava za državne i lokalne vlade i o strategiji za testiranje na Kovid 19 i praćenje kontakata sa zaraženima.

Članovi Kongresa više puta nisu uspeli da postignu sporazum o drugom paketu ekonomske pomoćii milionima Amerikanaca pogođenim pandemijom. Republikanci u Senatu nisu uspeli da u septembru usvoje predlog pomoći od 500 milijardi dolara.

Predstavnički dom je u junu usvojio predlog zakona o pomoći u iznosu od 2,2 hiljade milijardi dolara, i za sada odbija da prihvati ponudu administraciije da se izdvoji manja suma, 1,8 hiljadu milijardi.

Lider republikanske većine Mič Mekonel najavio je da će Senat u sredu glasati o još jednom predlogu od 500 milijardi dolara, kojim bi se finansirala nova runda pomoći nezaposlenima i popularni program za mala preduzeća.

Mekonel je kritikovao "sve ili ništa" pristup koji je, prema njegovoj oceni, Pelosi zauzela u pregovorima, dok su demokrate odbacile republikanski predlog kao "previše mršav".

Kongres je ranije ove godine odobrio 3 hiljade milijardi dolara za pomoć ekonomiji teško pogođenoj pandemijom.

Američka ekonomija pokazuje određene nagoveštaje oporavka, ali je broj ljudi koji se prijavljuje za pomoć za nezaposlene i dalje na visokom nivou.

Sjediinjene Države imaju najveći broj zaraženih od koronavirusa u svetu - više od 8 miliona - i najveći broj žrtava, najmanje 220.000.

XS
SM
MD
LG