Linkovi

Američki deficit dostigao rekordnih 3,1 hiljada milijardi dolara


Štampanje novca, arhivska fotografija
Štampanje novca, arhivska fotografija

Zbog masovnog izdvajanja sredstava iz budžeta tokom pandemije i slabije naplate poreza, deficit u SAD je ove godine dostigao rekordnih 3,1 hiljada milijardi dolara, što je tri puta više nego u 2019.

Deficit je više nego duplo veći od onog tokom krize 2009, koji je iznosio 1,4 hiljade milijardi dolara.

Prema navodima agencije Asošiejted pres, ovogodišnji deficit čini 15,2 odsto BDP-a, što je najveći procenat od Drugog svetskog rata.

Projekcija za ovogodišnji deficit bila je do hiljadu milijardi dolara, ali zbog virusa, zatvaranja ekonomije, velikih izdvajanja iz budžeta za pomoć građanima i pada poreskih prihoda, on je višestruko veći.

Tokom ove godine, prihodi su opali za 1,2 odsto, a trošenje iz budžeta povećano na čak 47,3 odsto, odnosno 6,55 hiljada milijardi dolara - od čega je najveći deo otišao na pomoć firmama i onima koji su ostali bez posla.

Oko 22 miliona Amerikanaca je izgubilo posao u martu i aprilu kada je ekonomija stala zbog pandemije. Milioni ljudi su i dalje u neizvesnoj situaciji i očekuju pomoć vlade.

Međutim, dogovor o isplati federalne pomoći nezaposlenima između Kongresa i Bele kuće nije postitnut od kraja jula, kada je poslednja tranša pomoći isplaćena.

XS
SM
MD
LG