Linkovi

Pelosi: Dogovor o ekonomskoj pomoći postići do utorka


Nensi Pelosi (Foto: AP)
Nensi Pelosi (Foto: AP)

Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi rekla da je da bi dogovor sa Trampovom administracijom o novom paketu ekonomske pomoći za prevazilaženje posledica koronavirusa, trebalo da bude postignut u narednih 48 sati ili neće biti okončan do predsedničkih izbora 3. novembra.

Pelosi razgovara već nedeljama sa sekretarom finansija Stivenom Mnučinom, predstavnikom Donalda Trampa, ali dvoje zvaničnika ne mogu da postignu dogovor, dok broj obolelih od koronavirusa ponovo raste u Sjedinjenim Državama, a privredni oporavak usporava.

Pelosi i Mnučin pregovaraju o paketu koji bi koštao između 1, 8 hiljade milijardi i 2, 2 hiljade milijardi dolara, ali se nisu dogovorili o uslovima nacionalnog strateškog plana za testiranje, između ostalog. Čak i da postignu dogovor, neki republikanski senatori kažu da se protive trošenju tolike sume novca, kao dodatak na 3 hiljade milijardi koje je Kongres usvojio pre nekoliko meseci, za ublažavanje posledica pandemije.

Pelosi je u emisiji na televiziiji Ej-Bi-Si "This Week" rekla da "od (Trampove) administracije" i njegovih napora, zavisi da li će ona dostići dogovor sa Mnučinom do utorka.

"Kažemo im da mi moramo da odlučimo o nekim delovima sporazuma. I mi ćemo to uraditi ili ne", navela je Pelosi.

Mnučin je rekao prošle nedelje da bi prihvatio zahteve Pelosi za nacionalnim strateškim planom, sa manjim promenama.

Pelosi je rekla da je Mnučinove promene smatra značajnim izmenama, kao što su promene termina "mora" u "može", "zahtev" u "preporuka" i "plan" u "strategiju, ne strateški plan".

Pelosi navodi da promene termina, pružaju Beloj kući previše fleksibilnosti u nadziranju pomoći. Mnučin je naveo da ne veruje da demokrate žele da predaju Trampu pobedu tim zakonom, dve nedelje pre izbora.

Pored termina u zakonu, Pelosi i Mnučin tek treba da se dogovore o finansiranju gradova i saveznih država, brizi o decu, poreskim olakšicama za Amerikance sa nižim primanjima, zaštitu u vezi sa dugovanjima koju traže republikanci i još nekim pitanjima. Obe strane žele da se podeli još jednom po 1200 dolara pomoći većini Amerikanaca i da se vrati neki nivo olakšica za nezaposlene.

Federalna pomoć za nezaoslene od 600 dolara nedeljno, pored manje izdašnje državne pomoći, istekla je krajem jula.

XS
SM
MD
LG