Linkovi

Nastavljaju se pregovori o novčanoj pomoći za milione Amerikanaca


Natpisi o pomoći za nezaposlene na vratima Sekretarijata za rad u državi Ilinois
Natpisi o pomoći za nezaposlene na vratima Sekretarijata za rad u državi Ilinois

Pregovori demokrata u Kongresu i Bele kuće o novom paketu pomoći zbog pandemije koronavirusa počeli su da se kreću u pravom smeru, iako su stavovi dve strane i dalje udaljeni, rekao je u utorak lider demokrata u Senatu Čak Šumer, a prenosi agencija Rojters.

Posle nedelju dana gotovo svakodnevnih pregovora, Šumer je rekao da su on, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, sekretar za finansije Stiven Mnučin i šef kabineta Bele kuće Mark Medouz približili stavove u nekoliko oblasti.

"Nismo međutim saglasni u pogledu niza pitanja, ali se konačno krećemo u pravom smeru. U ovom trenutku, dve strane u pregovorima podeljene su u pogledu prioriteta i obima", rekao je Šumer u Senatu.

Glavni pregovarači, koji se sastaju ponovo u utorak poslepodne u Kongresu, nisu saglasni u pogledu ključnih pitanja među kojima su pomoć radnicima koji su izgubili posao zbog pandemije, pravna zaštita biznisa i finansijska sredstva za škole, državne i lokalne vlade i bezbednost izbora.

Demokrate žele da se isplata 600 dolara nedeljno nezaposlenima nastavi do kraja godine, dok je administracija Donalda Trampa u početku htela da isplate budu 200 dolara nedeljno i da se radnicima isplaćuje 70 odsto plate koju su dobijali pre otkaza.

Demokrate žele da ukupan iznos paketa pomoći bude 3 hiljade milijardi dolara, dok republikanci žele da to bude hiljadu milijardi.

Nensi Pelosi je za televiziju ABC rekla da pomoć služi kako bi ljude držala iznad ivice siromaštva, ali nije isključila mogućnost da se nedeljna isplata smanji. Ipak, kritikovala je republikance koji "ništa ne žele da odobre".

Sekretar za finansije je poručio da je predsednik Tramp "veoma zabrinut što je isplata pomoći istekla" i da želi nešto da preduzme. Ali istovremeno, Mnučin kaže da ga je iznenadilo to što su demokrate odbile ponudu Bele kuće da se isptala od 600 dolara nastavi ove nedelje dok traju razgovori.

Mnučin je rekao da je virus "uništio američku ekonomiju" koja je doživela rekordan pad od aprila do juna 2020.

Ipak, kaže da je optimista.

"Verujem da ćemo se vratiti na staro, posebno u 2021.", kaže Mnučin.

XS
SM
MD
LG