Linkovi

Pandorini papiri: Vučićev kum sakrio ofšor firmu i račun u Švajcarskoj


KRIK je objavio saznanja iz projekta Pandorini papiri
KRIK je objavio saznanja iz projekta Pandorini papiri

Portal KRIK objavio je nova saznanja, bazirana na dokumentima iz projekta Pandorini papiri, koja ukazuju na to da je kum predsednika Srbije nezakonito sakrivao privatnu kompaniju i račune u inostranstvu u vreme dok je bio na mestu direktora u državnom preduzeću Elektromreža Srbije (EMS).

Nikola Petrović, kum Aleksandra Vučića, sakrio je ofšor kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima preko koje je imao račun u Švajcarskoj, iako je to morao da prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije - jer je istovremeno bio direktor državne firme, piše KRIK. Svi koji su na državnim pozicijama u Srbiji moraju javno da razotkriju svoje poslove i imovinu, a ko to ne uradi, rizikuje da bude krivično gonjen.

Petrović je preko firme "Arkshore International LTD" otvorio i račun u švajcarskoj banci, a pošto je sakrio sebe kao vlasnika kompanije, sakrio je svoje ime i kao vlasnika računa.

Da bi sve ovo uradio Petrović je angažovao čak tri agencije: švajcarsku konsultantsku firmu „Fidinam“ preko koje je komunicirao sa agencijom „Alcogal“ sa Paname koja je osnovala ofšor firmu, dok je advokatska kancelarija „Monfrini Bitton Klein“ takođe iz Švajcarske čuvala dokumentaciju firme predsednikovog kuma.

Petrović nije skrivao informacije samo u Srbiji.

KRIK navodi da dokumenta ukazuju da su Petrovićevi advokati pokušali da od agencije "Aglocal" sa Paname sakriju da je Petrović javni funkcioner u Srbiji, kako ne bi prolazio dodatne provere.

Petrović nije odgovorio na telefonske pozive i pitanja KRIK-a.

Pre saznanja o Petroviću, ovaj istraživački portal je objavio i da dokumenta iz Pandorinih papira potvrđuju da je ministar finansija Srbije Siniša Mali vlasnik 24 stana u Bugarskoj, koje je kupio preko svojih ofšor firmi 2012. i 2013. za oko pet miliona evra, a tu imovinu nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, niti je objasnio poreklo novca.

XS
SM
MD
LG