Linkovi

"Zelena knjiga" najbolji film, Oskar za režiju Alfonsu Kuaronu


Piter Fereli i ekipa filma "Zelena knjiga" primaju Oskara za najbolji film.
Piter Fereli i ekipa filma "Zelena knjiga" primaju Oskara za najbolji film.

Drama iz ere segregacije "Zelena knjiga" osvojila je Oskara za najbolji film na 91. do sada dodeli u Holivudu. Tako je glavna filmska nagrada pripala ostvarenju koje neki doživljavaju kao toplu priču o prijateljstvu uprkos različitostima a neki kritikuju kao zastarelu verziju filma "Vozeći gospođicu Dejzi", samo sa obrnutim ulogama kada je reč o rasi glavnih junaka.

U godini kada je Holivud mogao da uđe u istorij dodelivši Oskara za najbolji film Netfliksu za film "Roma" ili Marvelu za "Crnog pantera", filmska akademija je podržala tradicionalnu priču o prijateljstvu jednog crnca i belca, koja je ujedno popularna i kontroverzna. Međutim, "Zelena knjiga" Pitera Ferelija je uprkos kritikama da je retrogradna i neautentična pobedila filmove koji su dobili bolje kritke ili bili uspešniji na blagajnama. Reditelj Spajk Li bio je vidno iznerviran zbog toga.

Maeršala Ali je osvojio Oskara za sporednu mušku ulogu za "Zelenu knjigu" a film je pobedio i u kategoriji najboljeg originalnog scenarija.

Spajk Li je dobio svog prvog Oskara u nekoj takmičarskoj kategoriji dok su nekoliko nagrada odneli "Crni panter", blokbaster Rajana Kuglera, crno-bela drama "Roma" Alfonsa Kuarona i priča o životu Fredija Merkjurija "Boemska rapsodija". Ceremonija, bez voditelja, odvijala se brzim tempom i obeležile su je istorijske pobede pripadnika manjina u Americi.

Kada je Li osvojio Oskara za najbolji adaptirani scenario za "Crnog klanovca", priču o rasizmu u Americi, skočio je u naručje Semjuelu L. Džeksonu, koji mu je dodelio nagradu, a aplauz je odjeknuo i iza bine, u sobi za novinare.

Semjuel El Džekson i Spajk Li, dobitnik Oskara za najbolji adaptirani scenario.
Semjuel El Džekson i Spajk Li, dobitnik Oskara za najbolji adaptirani scenario.

​Li, čiji film uključuje snimak predsednika Donalda Trampa posle nasilnih protesta pristalica superiornosti bele rase u Šarlotsvilu u Virdžiniji, govorio je o predstojećim izborima. "Izbori 2020. su iza ćoška. Hajde da se svi mobilišemo, hajde da budemo na pravoj strani istorije", izjavio je Li koji je dobio počasnog Oskara 2015. "Uradimo pravu stvar! Znali ste da ću to morati da umetnem ovde.".

Iznenađenje večeri je bila kategorija najbolje glumice. Olivija Kolman je pobedila za ulogu kraljice Ane u komediji "Miljenica", i tako uskratila Glen Klouz za prvog Oskara. Sa sedam nominacija, Klous drži rekord glumice odnosno glumca sa najviše nominacija.

"Uh, baš je stresno", rekla je zapanjena Kolman koja se kasnije okrenula Klous da kaže kako joj je bila idol. "Nisam želela da ovako bude."

Ceremonija je započela nastupom grupe Kvin a "Boemska rapsodija" je odnela četiri Oskara, uprkos nekim negativnim kritikama i optužbama za seksualni napad protiv reditelja, Brajana Singera, koji je otpušten tokom snimanja. Rami Malek je osvojio nagradu za najboljeg glumca.

"Snimili smo film o gej muškarcu, imigrantu koji je živeo a da se nikome nije izvinjavao zbog toga što je", kazao je Malek. "Svi žudimo za takvim pričama. Ja sam sin imigranata iz Egipta, prva generacija Amerikanca i moja priča se ispisuje upravo sada."

Raskošni, visoko-budžetni "Crni panter" odneo je Oskare za kostim, scenografiju i muziku.

Rut Karter prihvata Oskara za najbolji kostim za "Crnog pantera".
Rut Karter prihvata Oskara za najbolji kostim za "Crnog pantera".

"Roma", koji je bio favorit da servisu za strimovanje Netfliks donese prvog Oskara za najbolji film, pobedio je u kategoriji najboljeg filma na stranom jeziku, prva takva nagrada za jedan film iz Meksika. Kuaron je pobedio i u kategoriji najbolje kamere, i postao prvi reditelj koji je pobedio istovremeno kao direktor fotografije. U svom govoru, osvnruo se na izrazito internacionalni karakter nominovanih.

"Kada su ga pitali za novi talas, (francuski reditelj) Klod Šabron je rekao da nema talasa, tu je samo okean", kazao je Kuaron. "Večerašnji kandidati su dokazali da smo svi deo istog okeana."

Da bi se nadoknadio nedostatak voditelja, filmska akademija se oslonila na svoje prezentere, uključujući vrlo složeno kostimirane Melisu Makarti i Dejvida Tajri Henrija i Kigan-Majkl Keja, koji se spustio iz vazduha, koa Meri Popins. Komičarka Maja Rudolf je sumirala pravila ceremonije - "neće biti voditelja, neće biti kategorije popularnog filma i Meksiko ne plaća zid."

Glumica Jalica Aparicio čestita Alfonsu Kuaronu na nagradi za najbolju kinematografiju.
Glumica Jalica Aparicio čestita Alfonsu Kuaronu na nagradi za najbolju kinematografiju.

​Redžina King odnela je Oskara za sporednu žensku ulogu u filmu "Kada bi ulica Bil mogla da govori" i dobila ovacije publike.

Raznovrsnost dobinika sinoćnjih Oskara je u oštroj suprotnosti sa kontroverzom "Oskari tako beli" koja je obeležila dodele 2015. i 2016. Od tada, američka filmska akademija je nastojala da unese veću raznovrnost u svoje pretežno belačko i muško članstvo, primivši više hiljada novih članova uključujuće one iz stranih zemalja.

Više žena nego ikada osvojilo je Oskara, ali je akademija kritikovana što među nominovanima za najbolju režiju nije bilo nijedne žene.

Kako je sezona filmskih nagrada odmicala, nekadašnji favorit "Zvezda je rođena" je polako bledeo ali je, kao što je očekivano Oskara osvojila pesma "Shallow", koju su uživo izveli Lejdi Gaga i Bredli Kuper, izazvavši senzaciju na društvenim mrežama.

Za najbolji dokumentarac proglašen je "Free Solo", Elizabet Čai Vasarhelji i Džimija Čina, priča o planinaru Aleksu Honoldu i njegovom prvom samostalnom osvajanju ozloglašene stene El Kapitan, bez konopaca ili bilo kakve zaštitne opreme.

XS
SM
MD
LG