Linkovi

CG: Uništeno skoro 1.000 komada oružja


Oružje pripremljeno za uništavanje, ilustrativna fotografija
Oružje pripremljeno za uništavanje, ilustrativna fotografija

Gotovo 1.000 komada vatrenog oružja, mahom pušaka, pištolja i revolvera, uništeno je u četvrtak u Nikšiću u okviru akcije uništavanja naoružanja Ministarstva unutrašnjih poslova koju su podržale EU, UNDP i OEBS, saopštili su zvaničnici.

Povodom Međunarodnog dana uništavanja oružja Ministarstvo unutrašnih poslova (MUP) Crne Gore, uz podršku Evropske unije, Centra za kontrolu lakog i malokalibarskog oružja u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi (UNDP/SEESAC) i Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori (OEBS), u Institutu za crnu metalurgiju u Nikšiću uništeno je 990 komada oružja, od čega 559 pištolja, 71 revolver i 360 automatskih pušaka.

Uništeno oružje pravosnažno je oduzeto ili prikupljeno kroz kampanju "Poštuj život, vrati oružje", koju MUP sprovodi zajedno sa UNDP, Misijom OEBS u Crnoj Gori i Centrom za demokratsku tranziciju (CDT), uz finansijsku podršku EU, saopšteno je u Nikšiću.

Generalni direktor Direktorata za poslove nadzora u MUP-u, Danilo Ćupić, rekao je novinarima da je do sada, obilježavajući Međunarodni dan uništavanja oružja, uništeno 5.759 komada vatrenog oružja i 1.045 komada djelova oružja, i dodao da na ovaj način Crna Gora učestvuje u koordinisanim regionalnim naporima na unapredjenju svijesti o problemu širenja lakog naoružanja.

Ćupić je najavio da će resorno ministarstvo i Vlada i dalje "raditi na podizanju svijesti građana o opasnostima i štetnim posljedicama posjedovanja ilegalnog oružja, smanjenju količine nelegalnog oružja i edukacijama građana o njihovim pravima".

Stalna predstavnica UNDP u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova, rekla je da Međunarodni dan uništavanja oružja služi kao podsjetnik na prijetnju koju predstavlja vatreno oružje.

"Crna Gora je pretvorila u tradiciju ovo okupljanje u julu kada smo tu da bi istopili oružje koje je konfiskovano ili koje su građani sami predali policiji", saopštila je Gašparikova.

Ona je podsjetila da je nedavno usvojena mapa puta za održivu kontrolu oružja do 2024.godine koju su zajednički razvile vlade regiona uz podršku UNDP/SEESAC, ali i prepoznali lideri država regiona tokom Samita zemalja Zapadnog Balkana.

Koordinatorka programa u Misiji OEBS-a, Siv-Katrine Leirtroe, rekla je da su nakon decenije, krajem prošle godine, zatvorili program demilitarizacije Crne Gore (MONDEM) ali da će ta organizacija i dalje podržavati Vladu, MUP i Ministarstvo odbrane u naporima da se riješi problem viška oružja.

XS
SM
MD
LG