Linkovi

Srbija ostvarila značajan napredak u kontroli naoružanja


FILE - A cache of seized weapons is displayed in Phoenix, Jan 25, 2011.
FILE - A cache of seized weapons is displayed in Phoenix, Jan 25, 2011.

Pred početak sastanka Koordinacione grupe za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem na Zapadnom Balkanu, ambasador Francuske Frederik Mondolini istakao je da ovaj događaj predstavlja važan korak u zajedničkoj efikasnijoj borbi protiv opasnosti ilegalne trgovine oružjem.

“Ovaj projekat potvrđuje odlučnost Francuske i Nemačke, i njihovih bilateralnih i multilateralnih partnera, za produbljivanjem saradnje sa Srbijom u ključnoj oblasti za našu zajedničku sigurnost. Pored opasnosti koju predstavlja za sigurnost građana svih zemalja, upotreba vatrenog oružja u nedozvoljene svrhe predstavlja generalno i pretnju za bezbednost, mir, stabilnost i razvoj. Ove ilegalne trgovine olakšavaju delovanje terorista,” rekao je Mondolini.

Francuski diplomata je istakao da je Srbija ostvarila značajan napredak u oblasti kontrole naoružanja.

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić rekao je da je Srbija treća u svetu po transparentnosti izvoza malog i lakog naoružanja i da je u najvećoj meri ispunila standarde EU u toj oblasti, a ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović kaže da je Srbija lider u regionu kada je reč o uništavanju ilegalnog ili predatog naoružanja.

Dačić je,naveo da su u Zakon o izvozu i uvozu naoružanja i vojne opreme ugrađeni kriterijumi EU i drugih međunarodnih akata, a da se Srbija u potpunosti harmonizovala sa ovom regulativom.

Uspešnost primene tih zakona najbolje ilustruje podatak da je Srbija prema nezavisnom istrazivačkom projektu „Barometru transparentnosti“, koji obuhvata 49 zemalja, čiji godišnji izvoz malog i lakog naoružanja prelazi 10 miliona dolara, treća u svetu po transprentnosti, dok se na prvom i drugom mestu nalaze Nemačka i Švajcarska, rekao je ministar.

Stefanović kaže da kada je reč o prevenciji, Srbija preduzela mere koje su pokazale efikasnim. Podsetio je da je kroz osam postupaka legalizacije država dala dovoljno prostora građanima, koji su želeli da predaju ilegalno naoružanje bez da snose odgovornost, i da su sada kazne pooštrene te se kreću od 1. juna prošle godine na do 12 godina zatvora.

„Srbija se kod uništavanja ilegalnog ili predatog naoružja pozicionirala kao lider u regionu, a ulažu se napori na kontinuiranom prikupljanju oružja i njegovom uništavanju. Ministarstvo unutrašnjih poslova je prošle godine uništilo 18.009 komada oružja“, objasnio je Stefanović.

Ukazao je da su prošle godine policijski službenici podneli ukupno 1.250 krivičnih prijava, oduzeli 1.800 komada vatrenog oružja, zaplenili 24.000 grama eksploziva, i razbili devotočlanu organizovanu grupu, a usled te operacije zapljenjena je istorijska količina oružja u jednoj akciji.

Ukazao je da MUP radi na softverskom sistemu koji će pratiti oružje od trenutka proizvodnje, odnosno uvoza, do finalnog korisnika, a cilj je da se u svakom trenutku zna gde je svaki komad oružja završio, gde se nalazi u zemlji i kod koga, rekao je Stefanović.

Cilj rada Koordinacione grupe, koja se danas sastala, između ostalog je i implementacija Mape puta za održivo rešenje za suzbijanje nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malog i lakog naoružanja na Zapadnom Balkanu do 2025. godine.

Mapa puta je izrađena pod pokroviteljstvom Savezne Republike Nemačke, Republike Francuske, Velike Britanije i Evropske komisije, i biće usvojena na Samitu Evropska unija - Zapadni Balkan.

XS
SM
MD
LG