Linkovi

Optimizam na pregovorima u Beču


Jukija Amano tokom današnjeg obraćanja novinarima u Beču
Jukija Amano tokom današnjeg obraćanja novinarima u Beču

Direktor Međunarodne agencije za atomsku enegriju Jukija Amano izjavio da u narednih šest meseci od svog tima očekuje kompletan izveštaj o mogućim vojnim dimenzinama iranskog nuklearnog progama...

Američki državni sekretar Džon Keri i njegov iranski kolega Mohamed Džavad Zarif pripemali su se za novi direktan susret u Beču, kada su komentari direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju izazvali ooptimizam povodom mogućeg napretka u kriznim razgovorima između Irana i velikih svetskih sila, koje su zabrinute zbog nuklearnog programa Teherana. Keri i Zarif su počeli najnovije razgovore u četiri oka oko šest sati poslepodne po lokalnom vremenu, naveo je jedan neimenovani visoki zvaničnik američke delegacije u austrijskoj prestonici.

Nešto ranije, direktor Međunarodne agencije za atomsku enegriju Jukija Amano izjavio je da u narednih šest meseci od svog tima očekuje kompletan izveštaj o mogućim vojnim dimenzinama iranskog nuklearnog progama.

Prvi čovek agencije Ujedinjenih nacija dodao je da je tokom svoje posete Iranu u četvrtak video napredak, ali da predstoji još posla, što su analitičari koji prate proces pregovora, protumačili kao pozitivan razvoj događaja, u nastojanju da se postigne konačan sporazum pre roka, koji ističe u utorak.

Novinarka Glasa Amerike Meri Elis Salinas koja prati pregovore u Beču navodi da bi komentari koje je izneo Amano mogli da predstavljaju prodor kada je reč o jednom od najspornijih pitanja tokom intenzivnih pregovora koji traju skoro dve godine. Sve strane u pregovorima smatraju da je sporazum na dohvat ruke, ali i dalje postoje pitanja o kojima se diplomate ne slažu. Jedno od njih je stopirana istraga Međunarodne agencije za atomsku energiju o mogućim vojnim dimenzijama iranskog nuklearnog programa, a tu su i pristup iranskim nukelarnim postrojenjima i raspored ukidanja međunarodnih sankcija.

Pregovarači nisu uspeli da se dogovore pre roka koji su samio sebi postavili - 30. juna, ali su ga produžili do 7. jula.

I dok je američki državni sekretar Džon Keri sve vreme u Beču i vodi razgovore sa svima, neki od ministara spoljnih poslova koji učestvuju u razgovorima sa Iranom na kratko su otišli iz Austrije, ali bi trebalo da svi budu na okupu za sutrašnje sastanke, i konačni pokušaj da se ispoštuje rok za postizanje sporazuma, koji ističe u utorak.

XS
SM
MD
LG