Linkovi

Produženi nuklearni pregovori u Beču


Američki državni sekretar Džon Keri na pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Beču.
Američki državni sekretar Džon Keri na pregovorima o iranskom nuklearnom programu u Beču.

Pregovarači Irana i grupe P5 plus 1 doneli su oduku da do 7. jula produže mere u skladu sa prelaznim sporazumom kako bi se pružilo "još vremena" za razgovore i pronašlo trajno rešenje za iranski nuklearni program.

Predsednik Barak Obama je danas rekao da bi Sjedinjene Države "napustile" evetnualni nuklearni sporazum sa Iranom da nisu uverene da će njime biti blokiran put Teherana ka razvoju nuklearnog oružja.

On je na današnjoj konferenciji za štampu istakao da Iran mora da se složi sa "jakim, rigoroznim verifikacionim mehanizmom" o ograničenju razvoja nuklearnog programa.

U medjuvremenu, američka delegacija na čelu sa državnim sekretarom Džonom Kerijem nastavlja razgovore u Beču. Američki tim se sastao sa ruskom delegacijom na čijem je čelu ministar inostranih poslova Sergej Lavrov. Keri se ranije sastao sa iranskim ministrom inostranih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom koji se danas, posle konsultacija u Teheranu, vratio u Beč zajedno sa šefom iranske nuklearne agencije Ali Akbarom Salehijem, koji se oporavlja od bolesti.

Kako navode iranski državni mediji Zarif je ukazao da činjenica da se Salehi pridružio razgovorima, uprkos bolesti ukazuje na ozbiljnost Irana povodom razgovora i dodao da je potrebna "politička volja" svetskih sila da dve strane postignu "prihvatljivo i održivo rešenje." Keri je posle sastanka sa Zarifom rekao - "Imali smo dobre razgovore."

XS
SM
MD
LG