Linkovi

Keri: Veoma teška pitanja u Beču


Keri i Zarif tokom današnjeg susreta u Beču
Keri i Zarif tokom današnjeg susreta u Beču

Američki državni sekretar nada se uspešnom postizanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu pre roka, koji ističe 30. juna...

Američki državni sekretar Džon Keri kaže da se pregovarači u razgovorima o iranskom nukelarnom programu nadaju da će uspeti da postignu sporazum, ali da i dalje moraju da prevaziđu neka "veoma teška pitanja".

Keri je to rekao pred početak niza sastanaka iza zatvorenih vrata sa ministrom spoljnih poslova Irana Džavadom Zarifom u Beču.

Zarif je rekao da će dve strane morati da rade veoma naporno, kako bi postigle napredak.

"Ukoliko druga strana napravi pozitivne korake, i ne bude imala nerazumne zahteve, svakako ćemo postići sporazum u koris svih nas", poručio je Zarif.

Ministar spoljnih poslova Francuske Loren Fabijis izjavio je da je neophodno da Iran prihvati još tri uslova - rigorozne inspekcije svojih nuklearnih postrojenja, trajna ograničenja svojih kapaciteta za istraživanje i razvoj, i mehanizam kojim će se omogućiti brzi povratak sankcija, ukoliko Teheran prekrši odredbe sporazumna.

Glavni iranski pregovarač Abas Aragči izjavio je da je jedan od izazova i to da su neke od zemalja koje učestvuju u pregovorima promenile svoje stavove od 2. aprila, kada je postignut okvirni sporazum.

Rok koji su pregovarači sami nametnuli za postizanje konačnog sporazuma ističe 30. juna.

XS
SM
MD
LG