Linkovi

Susret Keri - Zarif u Beču


Beč, Austrija 2. jul 2015.
Beč, Austrija 2. jul 2015.

Pregovori o iranskom nuklearnom programu nastavljeni; učesnici kažu da razgovori zahtevaju mnogo posla i da se pričalo o teškim pitanjima.

Američki državni sekretar Džon Keri u Beču se sastao sa iranskim šefom diplomatije Mohamedom Džavadom Zarifom, gde su razmotrili ključne sporne tačke, koje su sprečile pregovarače da postignu sporazum pre zadatog roka - 30. juna.

Keri je izjavio da je pre razgovora imao kratak susret sa iranskim kolegom, dodavši da su njegov i Zarifov tim “vredno radili ceo dan da bi se postigao najveći mogući napredak”. On je dodao da je pred pregovaračima još mnogo posla i da ostaju neka teška pitanja.

Zarif je izneo sličnu ocenu, rekavši da se “svi trude da dođe do pomaka i da je načinjen određeni napredak”.

Dan ranije generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju Jukija Amano u Teheranu se sastao sa predsednikom Hasanom Rohanijem i sekretarom Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost, Alijem Šamkanijem.

Pregovarači Irana i šest svetskih sila dali su sebi rok do utorka, 7. jula, da postignu sveobuhvatni sporazum o ukidanju međunarodnih sankcija u zamenu za ograničavanje nuklearnog programa Teherana.

XS
SM
MD
LG